A Tápió – Hajta vidéken, 2008. október

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

A Zöld Jövő nemzeti parkokat, tájvédelmi körzeteket megismertető túra sorozata kezdeteként október 11.-én a Tápió – Hajta vidékre látogattunk el 18 fős csoportunkkal. A Duna Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Tápió – Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet Nagykáta és Farmos térségében helyezkedik el, a környéken számos további természeti értékkel, tanösvényekkel. A térség sajátos élőhelyei, élővilága az alföldi síkvidéki, és a közeli Gödöllő – Isaszeg-i dombvidék sajátosságait ötvözi, vannak itt vizes élőhelyek, láprétek éppúgy, mint szikes puszták, homoki gyepek, szántók, akácosok.
Programunkat a Nagykáta és Farmos közötti tájvédelmi körzet gyűrűző táborában kezdtük. Itt a Nemzeti Park igazgatóság és a Tápió vidéke Természeti Értékeiért Közalapítvány munkatársai vártak. Először az itt kialakított Kékbegy tanösvényen mentünk végig, melynek első része a vizes élőhelyeken, a Hajta mentén kialakított pallós szakaszán a hálós madárbefogást figyelhettük meg. Az itt megforduló madarak fajösszetétele, gyakorisága, mozgása vizsgálatát célozza a gyűrűzés, amelybe röviden mi is bekapcsolódtunk. Az ilyenkor kifeszített hálókból óránként veszik ki a madarakat, melyek gyűrűt kapnak, vagy a már gyűrűzöttek előfordulását regisztrálják, felveszik aktuális állapotukat, súlyukat, fizikai kondíciójukat. Elsősorban cinkéket, – kék, szén, barkós, és fenyves cinkék – valamint más itt előforduló madarakat, pl. csilp csalp füzikét, vörösbegyet gyűrűztünk.
Ezután a Hajta menti területen a különböző élőhely-típusokat néztük meg, a község szélén – Farmos – a szikes élőhelyekkel. Itt körbejártuk a Sóvirág tanösvényt, mely a jellegzetes szikes élőhelyeket, és a felszín alakulását mutatja be a különböző száraz és nedves időszakokban, az itt előforduló növényekkel.
Farmoson, a településen található volt Matolcsy kúriába mentünk, ami a Tápió Közalapítvány tulajdonában van, és ma Vízparti Élet Háza, Természetvédelmi Oktatóközpontként működik. Itt a helyi őshonos halfajták láthatók akváriumokban, ill. a jellegzetes vizes élőhelyek múzeumi körülmények között kerülnek bemutatásra. Itt ebédeltünk, majd délután a túra zárásaként a Tápiószecső határában lévő halastó rendszert látogattuk meg. A Felső Tápió duzzasztásaként kialakult négyes tórendszer ugyancsak természetvédelmi terület, a halgazdálkodás mellett a nádasai révén vizes élőhely, és a vízi madaraknak is kedvező környezetet ad.

Mészáros Péter

2008. október 20. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés