A Budai Tájvédelmi Körzet Szénás-hegycsoportján 2008. november

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

A túra Pilisszentivánról indult 17 fővel. A találkozó a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóházában a Bányász u. 17-ben volt. Menráth Réka a Nemzeti Park munkatársa, környezeti nevelője várt bennünket. Először a bemutatóközpont kertjében nézhettük meg a honos fa és cserjefajok kitáblázott gyűjteményét, és egyéb erdészeti eszközöket, melyet a védett területen használnak: pl. a facsúszdákat. Az épületben kiállítás látható a helyi természetvédelmi tevékenységről, kiemelten a Pilisi len (Linum dolomiticum) felfedezéséről, mely legféltettebb kincse a területnek, endemikus faj, ezen a területen kívül sehol sem fordul elő a világon. Felfedezője Borbás Vince botanikus, akinek a tevékenységéről egy külön tablón informálódhattunk.
Az Európa tanács 1995-ben Európai Diplomát adományozott a területnek, 2003-ban pedig a Szénások természetvédelmi kezelésére az EU LIFE-alapjából 5 éves anyagi támogatást kapott. Ebből az alapból igen szép és hatékony munka kezdődött és valósul meg a helyi közösségek és az erdészet bevonásával. Ilyenek: a fekete fenyvesek fokozatos átalakítása, cseréje, foltszerű és szálaló fakitermelés, a kitermelt fa környezetkímélő szállítása (csúszdák, lóvontatás), az akácosok visszaszorítása, cseréje, erózió-fogó gátak stb. Kerítéseket állítottak a nagyvadak kártételei ellen, a látogatók biztonságos létrákon és forgóajtókon közlekedhetnek át rajtuk.
A bemutató ház kiemelten foglakozik környezeti neveléssel, minden korosztályt fogadnak, szerveznek madárgyűrűzést, munkájukba bevonják a helyi önkénteseket is. A környék természeti értékeiről és a tanösvényekhez kitűnő kiadványok szerezhetőek be a helyszínen.
Az oktatóház után a természetben is megtapasztalhattuk a hallottakat. Először a 4,5 km-es változatos Jági-tanösvényt jártuk be: vizes élőhely (Jági-tó), erdőtársulások, Hársas-forrás, volt homokkőbánya, kilátó. Kultúrtörténeti érdekességként megtekintettük a Kálvária sajnos megrongált képoszlopait. Ilyenekkel kint a terepen is találkoztunk.
Majd felmentünk az Iváni-hegyre, ahol a pilisi len levélrózsáival találkoztunk, innen ráláttunk a Kis-Szénásra, az „Ördögtorony” nevű dolomitképződményre, mely mellett elhaladva egy kaptató után értünk a Nagy-Szénásra. A csúcsról (550 m) fenséges kilátás nyílt a környékre, a Pilisre, a Gerecsére és a Budai-hegyekre.
A volt turistaház helyének emlékfala mellett finom rumos és citromos tea várt bennünket. Innen a Nagy-Szénás tanösvényt jártuk be, majd a társaság részben Nagykovácsi, részben Pilisszentiván felé tért haza.

Grófné Domokos Mária

2008. november 20. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés