Zöld Jövő hírlevél 2019. március

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Februári ülésünkön a Nagytétényi Könyvtárban áttekintettük az együttműködési lehetőségeket, a környezet és természetvédelem, a tudatformálás területén, egyfajta zöld dokumentumtár van alakulóban, anyagok, dokumentumok, kiadványok tekintetében, ill. további eseményekre, kiállításokra is van ill. lesz mód. Így, előzetesen: Április 25-én csütörtökön 18.00 órakor lesz “Barangolások Budafok-Tétényben” címmel Kiss Imre fotó kiállítása, ahol a megnyitót Gergely Attila tartja majd.
Sikeresen, nagy érdeklődés mellett tartottuk meg a Tétényi fennsíkon az élőhely kezelési és madártani akciónapot, az MME-vel közösen, képes beszámoló már van honlapunkon.
 Kilencedik alkalommal tartottuk meg a téli, tél végi akciónapot a Magyar Madártani Egyesülettel közösen a Tétényi fennsíkon. Ők önkénteseikkel a fővárosi, munkaerő igényes védett területeket járják körbe, nálunk csak az újpesti homoktövises rét akciónapja régebbi. Ilyenkor a megelőző napokban levágjuk, ritkítjuk a kijelölt területeken a cserjéket, tájidegen növényeket, özönfajokat, ami az eredeti ligetes, kaszáló rét jellegű táj karakter megőrzését, visszaállítását célozza a területen. Idén az éves kezelési program a korábbi években kezelt, kaszált területek karbantartását célozza, ahol újra sarjadtak a cserjék, így a fennsík Kamaraerdő menti ligetes zónájában dolgoztunk, amit a tanösvény két éve ide vezető új ága is érint. Az előzetes vágások, melyet a Fitoland és a Főkert munkatársai végeztek (utóbbi a fővárosi védett területek kezelője hivatalból) egy közel háromhektáros területet érintettek, s az önkéntes napon a levágott cserjét szedtük össze, hordtuk a daráló géphez, ill. további vágások is folytak, gépi kaszával, és kiegészítő jelleggel, kétkezes ollókkal.
 A nap folyamán mintegy ötven fő jelent meg, az MME önkéntesei, helyiek, Zöld Jövősök, érdeklődők. Két ütemben tartottunk bevezetőt, tájékoztatót, a tanösvény indító táblájánál, majd a munkaterületen. A begyűjtés nagy erőkkel folyt, idővel száz, kétszáz méteres távolságokról hordtuk a cserjét, amit a Fitoland darálója kezelt és lőtt a mögötte lévő zárt teherautóba. A vágás és hordás bizonyult intenzívebbnek, a darálás várhatóan hétfőn folytatódik. A megtisztított terület a víztorony felé, az egykori ütegállások irányában, a Kamaraerdei út felé pedig a korábbi hizlalda nagy rétje felé terjeszkedik. Egész nap az MME büféje látta el az önkénteseket szendviccsel, kávé, teával, majd délben a korábban felállított madarász hálókból begyűjtött madarakat gyűrűztük bemutató keretében. Ezúttal szegényes volt a forgalom és a felhozatal, néhány széncinke került kézbe és gyűrűzésre. Köszönet a segítőknek, önkénteseknek, és az MME munkatársainak. A közeli hetekben a megmaradt anyag ledarálása folyik, a tanösvény alsó szakaszán megmaradt tavalyi száraz anyagé is, majd kaszáljuk a volt hizlalda gyomos területét, és kivágjuk a befelé terjeszkedő fenyő magoncokat a Balatoni út menti véderdő mentén. A vegetáció beindultával havi rendszerességű sétákat, bejárásokat tartunk botanikusunkkal, Gergely Attilával.
A Kormányhivatal – Környezetvédelmi Hatósági főosztályától kaptunk választ korábbi felvetéseinkre, a korábbi rehabilitációs területek figyelő kútjai, és a Dunapart II. rekultivációs helyzete kapcsán, elsősorban iratbetekintést tesznek lehetővé, amit majd megejtünk és beszámolunk.
Márciusi ülésünket ismét kihelyezett formában tartjuk, a hulladék gazdálkodás, hulladék megelőzés, kezelés, újrahasznosítás témájában, a HUMUSZ – Hulladék Munkaszövetség – székházában, XI. Saru u. 11., Karinthy F. út, Budafoki út, Goldmann Gy. tér közelében, 133 busz Karinthy F. út, 6-os villamos Budafoki út megállók közelében. Március 14-én csütörtökön du. 4-től találkozunk a helyszínen, később is lehet csatlakozni. Kérjük jelezze részvételi szándékát.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter

2019. március 13. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés