Zöld Jövő Hírlevél 2021. november

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

 

Jól halad a Fővárosnál a LIFE projekt előkészítése, melynek a Tétényi-fennsík is része lesz, így az őshonos növényzet előtérbe helyezése, védelme, a legeltetés visszaállítása. A projektben egyesületünk is részt vesz, elsősorban szakértőink révén. Ami gondot jelentett, az erdő besorolású területek kezelőinek azonosítása, hozzájárulásuk megszerzése. Nyilván nem a teljes erdőállomány megújításáról lesz szó, hanem egyes fenyőredők őshonos fajokra történő fokozatos cseréléséről.

A Csúcs utcai térségben lezajlott a takarítási akció második fordulója, erről majd megpróbálunk beszélni, a szervező, projekt gazdával, online összejövetelünkön.

A levegőtisztasági témában sikerült kellő mennyiségű tájékoztató anyagot kapni a Herman Ottó Intézettől, amit saját anyagunkkal egészítettünk ki, mely a fűts okosan kampány honlapján lévő információkra épül. Ezeket terítettük a kritikus területeken, lakók, iskolák, könyvtárak, melyben az önkormányzati képviselők is segítségünkre voltak. http://www.futsokosankampany.hu/

Ide kapcsolódik a futó LIFE légszennyezés csökkentési projekt, mely számos partnerrel zajlik, http://hungairy.hu/ ennek tanácsadó testületi ülésén, ill. projekt konferenciáján, majd egy kapcsolódó hazai műhelyen vettünk részt, valamennyi online formában. A témáról bővebben a fenti honlapon láthatnak.

A Fővárosnál elnyertük a megpályázott támogatást a Tétényi-fennsík kezelése keretében, a 2021-22-es szezonra. Kisebb összegre pályáztunk, mivel a nagytömegű vágási munkákat a Főkert vállalja, elsősorban a felső területen, ahol idén és tavaly is dolgoztunk a fenyősödés megállítására, mi itt csak a ledarálásra pályáztunk, amit a Fitoland végez majd. Ezen túl tervezzük a három nagy tájékoztató tábla megújítását, tartalmi frissítését, szoborpark, Kamaraerdő, és Dózsa Gy. út, továbbá a szokásos akciókat, programokat is tervezzük, bejárások, kaszálás, és mások. A támogatás 649 e. Ft, + az önrész 217 e. Ft (erre a NEA-nál nyújtottunk be pályázatot).

Következő összejövetelünket december 1-én szerda este 6-kor tartjuk. Visszatérünk az online formára, ami számos előnnyel jár, egy-egy időszakra is be lehet kapcsolódni, az adott téma megbeszélésére. Így vendégünk lesz Béres Mónika, a polgármesteri hivatal tájépítésze, akivel a Zöld Iroda működéséről beszélünk, témák, együttműködési lehetőségek, tapasztalatok. Áttekintjük az aktualitásokat, terveket, javaslataikat várjuk. Itt találkozunk, este 6-tól: https://meet.google.com/bfc-jtah-nsx

Tagjainkat kérjük, hogy aki még nem tette, idei tagdíját utalja át.

üdvözlettel,

 

Mészáros Péter

2021. november 24. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés