Zöld Jövő hírlevél 2021. december

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Decemberi ülésünkön online formában Béres Mónikával a Főépítész iroda tájépítész munkatársával konzultáltunk, aki az un. Zöld iroda működését is koordinálja.
Főbb témák:
Közösségi komposztálás. Más programokhoz tervezik kapcsolni a bemutatását, több helyi közösséggel van kapcsolat, ahol tervezik. Zöld infrastruktúra koncepció, program készül, a Lechner tudásközponttal együttműködésben. Térségi együttműködés alakul a szúnyog gyérítés ügyében, itt alapvetően a biológiai, bakteriális megoldás felé haladunk, ami megelőzi a szaporodást, az agglomerációs szomszédok a főbb partnerek. Itt felvetődött a térségi együttműködés, a Hosszúréti patak víz visszafogó rendszerei témájában, ahol Törökbálint lehet a fő partner, kapcsolódva a szúnyog projekthez. Bár a víz visszafogó rendszerek kérdése jóval súlyosabb, mert mi a vízgyűjtő alján vagyunk, a felül lévők meg a saját érdekeiket nézik. A Főváros részvétele, FCSM lehet majd segítség.
A legtöbb területen kulcskérdés a tudatformálás, a környezeti információk átadása. Ilyen lehet pl. a rovarszállók ügye, de a méhlegelők is, ezek azok, ahol nem kevés az ellenérzés, részben a tudatlanság okán. Terveznek önkormányzati ingatlanokon méhlegelők kialakítását, ahol a többéves pihentetés, nem kaszálás, hozhat vissza természetközeli állapotokat. Felvetődött mélyebb, tematikus műhelyek megtartása, civil szervezetek, érdeklődők részvételével.
A rovarszállókat illetően demonstratív bemutató jellegű rovarszállók készítéséről és kihelyezéséről beszéltünk, védett helyeken, melyek jól láthatóak. Három minta merült fel a Környezeti Nevelési Egyesület részéről, ill. egy Főkert által kihelyezett egy fővárosi parkban. Ezeket Bakos úr vállalta legyártani, majd elhelyezésükről gondoskodunk a tavaszi időszakban.
Ezekben a napokban folyik a fennsíkon a Kamaraerdő ill. a Kamaraerdei út közelében az egykori sertéshizlalda menti sitt depónia kitermelése, ami talán a hizlaldai, netán más forrású sitteket tartalmazza a 90-es évekből, és még egy a tanösvény kamaraerdei ága felé eső sitt domb, ami már régen becserjésedett, is kitermelésre kerül. A természetvédelmi területeket kezelő Főkert talált a fővárosnál egy pár tízmilliós forrást, amit még idén fel kell használni. Kedvezőek a körülmények, nem túl nedves a terep, és fagyosak az éjszakák, így egyelőre nagyobb mellékhatások nélkül megy a kitermelés és a kiszállítás, a Kamaraerdő menti kövezett úton, majd a Kamaraerdei úton. 3800 tonnás a becsült mennyiség, és Pusztazámorra szállítják lerakóba.

Az Tétényi-fennsík élőhely kezelési projekt keretében ismét a felső, Mechanikai Művek közeli területen vágjuk a fenyőt, felszabadítva a gyepeket, pontosabban a Főkert vágja, a begyűjtés és a ledarálás folyik a projekt keretében. A hagyományos akciónap várhatóan február 19-én szombaton lesz.

Következő összejövetelünket január 5-én szerda este 6-kor tartjuk. Online formában, ami számos előnnyel jár, egy-egy időszakra is be lehet kapcsolódni, az adott téma megbeszélésére. Hagyományainknak megfelelően áttekintjük a 2021-es évben végzett munkát, írásbeli és képes beszámoló formájában. Beszélünk az aktualitásokról, tervekről, javaslataikat várjuk. Itt találkozunk, este 6-tól: https://meet.google.com/kda-exoo-wnb
Tagjainkat kérjük, hogy aki még nem tette, idei tagdíját utalja át.
Ezúton is kívánunk tagjainknak, támogatóinknak és az érdeklődőknek Boldog Ünnepeket és jobb, fenntarthatóbb új évet,
üdvözlettel,

Mészáros Péter

2021. december 22. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés