Zöld Jövő hírlevél 2020 február

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Élőhely kezelési és madártani akciónap a Tétényi fennsíkon – 2020. február 22.
Tizedik alkalommal tartottuk meg a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködésben akciónapunkat. Ezúttal a felső területekre került a sor a Kamaraerdei út és a Mechanikai Művek, a városhatár között lévő értékes gyeprétet kezeltük, de munkába vesszük majd a fenyőerdő mögötti rét tisztítását is. A megelőző hetekben a Fitoland és a Főkert munkatársai levágták a kijelölt terület cserjéit, de a mozaikos jelleg fenntartására fás, cserjés foltok bőségesen maradtak. A Dülő út belső zónájában volt a bázis és a gyülekező, a honvédségi korszakból örökölt betonút maradványokat is felhasználva, nem messze az itt letelepült méhészettől. A nap folyamán mintegy 60 fő jelent meg, az MME önkéntesi, helyiek, civilek. Itt volt a Polgárőrséghez kapcsolódó helyi önkéntes tűzoltóság több munkatársa új szerkocsijukkal, felszerelésükkel, a Főkert munkatársai, a helyi Környezetvédelmi és közrendvédelmi bizottság elnöke és egy tagja, a Főpolgármesteri Hivatal természetvédelmi tanácsosa, és természetesen a Fitoland kollégái a cserje daráló géppel.
Az indító üdvözlések, a terület értékei, az élőhely kezelés céljai és a főbb elemek felvázolása után elindult a munka, ami nagyobbrészt a levágott cserjék darálógéphez való hordását jelentette, idővel egyre nagyobb távolságokról, de további vágások is folytak és kéziszerszámokkal is folytattuk a cserjék, fenyők vágását, emellett jelentős hulladék mennyiség is begyűjtésre került a területről. A cserjésedés itt nem intenzívebb a fennsíkon szokásosnál, de a közeli erdősávból kiinduló fenyősödés erőteljes, rengeteg kis és nagyfenyő is kivágásra került. A behordott cserje tömeg hamar legyőzte a darálógépet, ami a jövő héten is itt dolgozik majd. A madárhálók reggeltől aktívak voltak a közelben, és a gyűrűzési bemutató a hagyományok szerint délben zajlott le. A délelőtt folyamán egyébként mintegy 80 kismadár került a hálókba. Az MME kantinja egész nap működött, ahol szendvicsek, meleg tea és kávé mindig rendelkezésre állt.
Köszönjük az önkéntesek és a résztvevő szervezetek közreműködését. A munka kora tavasszal még a fenyőerdőn túli értékes gyepek tisztításával folytatódik, majd az alsó, korábban kezelt területeken a feljövő sarjakat kaszáljuk, később a volt hizlalda gyomkaszálása és a tanösvény menti fenyőmagoncok begyűjtése jön, a tavaszi bejárások, séták közepette. Jól halad a Tétényi fennsík védettsége 20 évét, annak eredményeit összefoglaló kiadvány szerkesztése is. Ez mint említettük, jelentős önrészt (egészen pontosan 289 e.Ft-ot) igényel a projekt keretében, már a kiadványszerkesztői és a nyomdai munka, amihez kérjük hozzájárulásaikat, támogatásukat, kisebb vagy nagyobb adományokkal, ezek már beindultak. Idei tagdíjaikat is kérjük átutalni, vagy befizetni más csatornákon. Következő ülésünket március 4-én szerda este 6-tól tartjuk a Cziffra Központban – Nagytétényi út 276. –este 6-tól. Áttekintjük az aktuális anyagokat, és a további terveket, javaslatokat. Beszámolunk az akciónapról, és a fennsík kiadvány szerkesztéséről. Várjuk további javaslataikat a tavaszi, ill. az éves program tekintetében. Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter

2020. február 26. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés