- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Zöld Jövő Hírlevél 2019 szeptember

Posted By wmester On 2019. szeptember 20. péntek @ 10:08 In Aktuális,Hírlevél | Comments Disabled

Kedves Barátunk,

Szeptemberi ülésünkön eredeti terveinknek megfelelően korunk egyik legsúlyosabb ökológiai problémájáról beszéltünk meghívott előadónkkal, Vásárhelyi Tamás biológussal, a Természettudományi Múzeum korábbi főigazgató helyettesével, ny. főmúzeológusával, a beporzók, a rovarok, méhek pusztulásáról, a tendenciákról, a helyzetről, a háttérről, a cselekvési lehetőségekről. Az est összefoglalója látható honlapunkon.

A Tétényi fennsík projekt kapcsán a korábban jelzett koncepció szerint nyújtottuk be pályázatunkat a Fővárosi Környezetvédelmi Alapra. Ennek keretében folytatjuk az élőhely kezelést, az eddigiek mellett az un. felső területen, a Kamaraerdei út és a városhatár között is elkezdjük a kezelést, a cserjésedés, és a fenyősödés visszafogását, az igen értékes gyepeken. Ezen túl tervezzük egy a fennsík védettsége húsz évét áttekintő kiadvány elkészítését a húsz év előttihez hasonló jelleggel, botanikai, állattani, történelmi áttekintés, rekonstrukció, kezelés, értékleltár, tájhasználat, eredmények, aktuális állapot. Ez a munka is jelentős önrésszel zajlik majd, ezért a későbbiekben, amikor a projekt elindul, várjuk majd hozzájárulásaikat.

Októberi összejövetelünket visszatekintésre és a tapasztalatok megvonására szánjuk. A nagytétényi rehabilitáció, a Metallochemia ügye kezelése nagyjából harminc éve kezdődött, legalábbis annyiban, hogy elindultak az intenzív konzultációk, anyaggyűjtések egyesületünk, ill. annak elődje keretében. Ezt követte egy hosszú, küzdelmes időszak, a tervezés, a lobbi munka, a nyilvánosság, a helyiek érdekei, a térség rehabilitációja jegyében. Ez vezetett eredményre nagyjából 2004-08 időszakában. Ennek áttekintésére ismét egy helyszíni sétára hívjuk az érdeklődőket, október 2-án szerdán, du. 5 órakor a Harangozó utcában találkozunk, az üzem egykori bejáratánál, ahol ma a szarkofág található. A sétát követően a Cziffra Házban – Nagytétényi út 276. – kb. 6-tól ülünk le beszélgetésre, képek, anyagok vetítésére. Itt lesz várhatóan a korabeli résztvevőkből Keresztes K. Sándor korabeli környezetvédelmi miniszter, Kemény Attila akkori és későbbi államtitkár, Reiniger Róbert a korabeli Környezetvédelmi Főfelügyelőség vezetője, később a Deloitte and Touch szakértője, aki igen sokat foglalkozott a rehabilitációs tervekkel. Jön a mai környezetvédelmi kormányzat képviselője, László Tibor helyettes államtitkár is, ill. a helyiek képviselőit is várjuk.

Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/zold-jovo-hirlevel-2019-szeptember/

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület