- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Zöld Jövő hírlevél 2019. október

Posted By wmester On 2019. október 24. csütörtök @ 08:30 In Aktuális,Hírlevél | Comments Disabled

Kedves Barátunk,

Októberi összejövetelünket visszatekintésre és a tapasztalatok megvonására szántuk. A nagytétényi rehabilitáció, a Metallochemia ügye kezelése nagyjából harminc éve kezdődött, legalábbis annyiban, hogy elindultak az intenzív konzultációk, anyaggyűjtések egyesületünk, ill. annak elődje keretében. Ezt követte egy hosszú, küzdelmes időszak, a tervezés, a lobbi munka, a nyilvánosság, a helyiek érdekei, a térség rehabilitációja jegyében. Ez vezetett eredményre nagyjából 2004-08 időszakában. Ennek áttekintésére ismét egy helyszíni sétát tartottunk a korabeli és mai érintettekkel, résztvevőkkel, előbb a mai szarkofágnál, majd a Cziffra házban emlékeztünk a korabeli és későbbi folyamatokra. De megálltunk és megemlékeztünk Firisz Sándor házánál, és emléktáblájánál is, aki a folyamatok egyik fő mozgatója, szereplője volt. Összefoglaló már látható az eseményről honlapunkon: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/a-nagytetenyi-rehabilitacio-30-eve/
Részben ezt folytatnánk novemberi ülésünkön, ami kivételesen november 5-én kedden lesz a Cziffra Házban – Nagytétényi út 276. – este 6-tól. Ekkor itt lesz a korabeli résztvevőkből Reiniger Róbert a korabeli Környezetvédelmi Főfelügyelőség vezetője, később a Deloitte and Touch szakértője, aki igen sokat foglalkozott a rehabilitációs tervekkel. Vele már nem is elsősorban a rehabilitációról, hanem a környezetvédelem helyzetéről, tendenciáiról, új technológiákról, fenntarthatóságról beszélgetünk.
További aktualitások:
Még szeptember végén sikeres önkéntes akciónapot tartottunk a Tétényi fennsíkon. 17 fővel volt itt a Turisztikai Ügynökség önkéntes csapata, és a Főkert két kollegával és szerszámokkal, eszközökkel, Medallonnal, de jelen volt Tímár Géza is, aki szokás szerint kaszált majd két órát. A 2-es állomás menti réten mindkét oldalon dolgoztunk, a feljövő galagonya sarjakat vágtuk géppel és kézzel. Nagyjából az egész területet kezeltük, jó részét le is kentük. Egy kisebb, kb. 20 m-es depó alakult ki az ösvény mellett, de apróbb anyagból, ezt majd ledaráljuk.
Együttműködési megállapodást létesítettünk a Tízmillió Fa Mozgalom helyi, XXII. kerületi közösségével, ennek keretében, mint jogi személy hátteret biztosítunk a Mozgalom Budafok-Tétényben zajló faültetési akcióihoz. Így az adományokat, támogatásokat a Zöld Jövő fogadja bankszámláján, MagnetBank 16200106-11613510-00000000. Természetesen addig, amíg a Mozgalom meg nem szerzi a törvényszéki bejegyzést és bankszámlát nyithat. Most az őszi faültetések keretében 68 fa helyi ültetését tervezik, az önkormányzati főkertésszel egyeztetve. További információk és csatlakozás a kezdeményezéshez: https://www.facebook.com/groups/2177121089247033/ . A faültetési akciónap november 9-én lesz a kerület több pontján. Kérjük, támogassák a kezdeményezést: 10milliofaxxiikerulet@gmail.com
Részt vettünk a Gádor iskolában a hagyományos iskolai környezeti versenyen. Ennek lényege, hogy a csapatok inter-generációsan állnak össze, egy-egy nyolcadikos toboroz 4. 5. 6. és 7.-es csapat tagokat, és kollektíven oldják meg a feladatokat. Ezúttal a hulladék gazdálkodás, mérséklés, a természetvédelem voltak a fő témák, de volt szó energiahatékonyságról, vízvédelemről is.

Részt vettünk a Herman Ottó Intézetben a zajvédelmi konferencián, ahol a sokéves kihagyás után megújított nagyvárosi, agglomerációs, és főközlekedési zajtérképekről, és a kapcsolódó zajcsökkentési stratégiákról esett szó. Egy uniós kötelesség szegési eljárás után készültek el, immáron központosított módon a HOI ill. a KTI hátterével a zajtérképek és stratégiák:

http://www.hermanottointezet.hu/801452

http://zajterkepek.hu/media/2017-K-Z-Lden-XXII_958.pdf

A budafoki református templomban a teremtésvédelmi napon vettünk részt. Az első részben Szász Lajos lelkipásztor szolgált, beszélt a teremtésvédelemről, a kapcsolódó mozgalomról, annak jelentőségéről, ami imával zárult. Majd a résztvevők, akik nagy részben fiatal családok voltak gyerekekkel, elültettek egy meggyfát a hátsó kertben. Ezután a templomban egy egyórás kis műhely zajlott a teremtésvédelemhez kapcsolódva, kis előadásokkal, figyelem felhívásokkal. Szó esett a tízmillió fát mozgalomról, aminek helyben is van csoportja, az egészséges és kevés felesleget hagyó főzésről, táplálkozásról, a háztartási praktikákról a hulladék megelőzése és a vásárlás területein, majd a mosható pelenkára való vissza vagy áttérés lehetőségeiről. A rózsakerti református iskola iskolai lelkésze az öko gyülekezetekről szólt, amik országszerte terjednek, és helyben is tervezik létrehozását. Jómagam a kerületi környezetvédelem helyzetéről, az elmúlt 30 évben végezett munkánkról, eredményeinkről beszéltem, és arról, hogy mibe lehet bekapcsolódniuk az érdeklődőknek.
Október 23. alkalmából az agrárminiszter felterjesztésünkre miniszteri dicsérő oklevelet adott át kiemelkedő környezeti nevelési, tehetség gondozási munkájáért Felföldiné Pálmai Gyöngyinek a Baross Gábor Általános iskola tanárnőjének. Köszönjük munkáját, amit sok éve a környezeti terepversenyeken is tapasztalunk, ahol az iskola csapatai felkészülve, jó eredményeket produkálva vesznek részt.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,

Mészáros Péter


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/zold-jovo-hirlevel-2019-oktober/

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület