Zöld Jövő Hírlevél 2019 január

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Januári ülésünkön áttekintettük a 2018-as beszámolót, képes és írásos formában egyaránt, és megbeszéltük a 2019-es munkaprogramot. Ezek láthatóak már a honlapunkon is.
A Tétényi fennsíkon folyó élőhely kezelés, bemutatás, tudatformálás fővárosi támogatású projektjére aláírtuk a szerződést, a munkálatok már ősszel elindultak. A madártani és élőhely kezelési akciónappal folytatjuk, amit február 23-án szombaton tartunk a Magyar Madártani Egyesülettel. A munkaterületet ezekben a napokban jelöljük ki helyszíni szemle keretében. Az akciónapon, a szokásos módon reggel 9-kor találkozunk a tanösvény nyitó táblájánál, a Szoborpark után, a Rókales utcában. Szerszámok, védő eszközök lesznek, terepruhában, cipőben jöjjenek, napközben büfé, ellátmány, és madárgyűrűzés lesz a bázison a tanösvény mentén. A munka az előre levágott cserjék összehordása, esetleg további vágások lesznek. Várjuk az önkéntes segítőket.
A fennsík kapcsán, ami idén éppen húsz éve védett, fogalmazódott meg egy javaslat a minap a Budatétényi Polgári Kör közgyűlésén. Az 1998-99-es időszakban, a védettségi kampányban a Polgári Kör volt partnerünk, és ők adták akkor a Tétényi fennsík című népszerű tudományos kiadványt a fennsík értékeiről, és a kapcsolódó tudnivalókról. A húsz évet átfogó, a történteket és a mai állapotot bemutató kiadvány készítési javaslata vetődött fel, amiben az akkori és a mai szakértők működnének közre. Elindítottuk az előkészítő konzultációkat az ügyben.
Az un, hatósági ügyek terén, levélben fordultunk a Légügyi Hatósághoz, az elmúlt hónapokban felerősödött repülési zaj ügyében, a hatóság válaszát ugyancsak feltesszük honlapunkra, ami meglehetősen általános jellegű, miután térségünk nem tartozik a reptér védő övezetébe. Az ügyben ombudsmani hivatali vizsgálat is zajlik, velük is felvettük a kapcsolatot.
Ugyancsak levélben fordultunk a Kormányhivatalhoz – korábbi Zöldhatóság – a nagytétényi krematórium rendkívül légszennyező működése kapcsán, amire panaszokat kaptunk a helyiektől.
Következő ülésünket február 6-án szerda este 6-tól tartjuk a Nagytétényi Könyvtárban – Nagytétényi út 283. – este 6-tól, ahova meghívást kaptunk a könyvtár vezetőjétől. Témák, együttműködési lehetőségek, a környezet és természetvédelem, a tudatformálás területén, anyagok, dokumentumok, események, egyéb aktuális anyagok, további tervek, javaslatok.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.

Üdvözlettel,

Mészáros Péter

2019. január 31. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés