- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Zöld Jövő hírlevél 2019. április

Posted By wmester On 2019. március 25. hétfő @ 09:40 In Aktuális,Hírlevél | Comments Disabled

Kedves Barátunk,

Márciusi ülésünket ismét kihelyezett formában tartottuk, a hulladék gazdálkodás, hulladék megelőzés, kezelés, újrahasznosítás témájában, a HUMUSZ – Hulladék Munkaszövetség – székházában.
Összefoglaló erről:
Urbán Csilla elnökkel folytattunk konzultációt.
A HUMUSZ, eredetileg Hulladék Munkaszövetség, ma Humusz Szövetség 25 éve alakult, alapjában a fenntartható termelés és fogyasztás feltételrendszere megteremtése elősegítésére, tájékoztatás, oktatás, tanácsadás eszközeivel, jó gyakorlatok bemutatása, hulladék megelőzés, kapcsolódó együttműködések eszközeivel.
A Saru utcai házban, amely 2003 óta székhelyük, egy lerobbant bölcsőde épület volt, amit az önkormányzattól bérelnek, és a kerttel együtt egy bemutató teret alakítottak ki. Az elmúlt évtizedekben sok eredményes kampányt folytattak, a döntéshozók, a fogyasztók befolyásolására, így Belefulladunk? vándorkiállítás, Válaszd a visszaválthatót, Tájsebészet, majd a Tiszta Magyarországért. Tagjai az European Environmental Bureau-nak és a GAIA-nak, itthon pedig az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak. További programjaik voltak, a Nulla Hulladék Hét, a Komposztálj, és a Zöld Kalandozások, lakossági előadás sorozat. A kertben közösségi komposztálót működtetnek a szomszédos lakótelep házainak, működésüket nagyrészben már az önkormányzati és más szerveknek történő szolgáltatások, tanácsadás, közös programok, képzések teszik ki, alapozzák meg.
Prezentáció keretében áttekintettük a hulladék csökkentés tíz pontját:
1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal.
2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le.
3. Amit lehet, komposztálok.
4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom.
5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek, pl. adományozás, bolhapiac útján.
6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket.
7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket.
8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat.
9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom.
10. Nemet mondok a reklámanyagokra.
Számos csatornán és módon állnak rendelkezésre, képzések, gyermek programok, szakanyagok, melyek elérhetőek honlapjukon: humusz.hu

További programok:
Hosszúréti patak felső vízgyűjtő bejárást tartunk, március 30. szombat 9 órakor a budafoki elágazásnál találkozunk (41-47-es villamos), majd autókkal megyünk fel – Törökbálint, Budaörs, Budakeszi – és néhány ponton megnézzük a helyzetet, ágak állapota, zápor tározók még meglévő helyei, beépítés, feltöltések, zöldterületek helyzete. Telekocsi jelleggel megyünk, aki tud autóval jönni, jelezze.

Tétényi fennsík sétát tartunk, Gergely Attila botanikusunkkal, április 6. szombat 9 órakor találkozunk a tanösvény indító táblánál, Rókales u. Áttekintjük az aktuális vegetációt, egyúttal a tanösvény alsó szakaszán kezeljük a fenyő magoncokat.

Következő ülésünket április 3-án tartjuk este 6-tól a Cziffra Központban – Nagytétényi út 276. – aktuális témák, dokumentumok áttekintése, javaslat a Henye Boroszlán díjra, egyebek.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter

Ezúton is köszönjük azon kerületi polgárok támogatását, akik az elmúlt évben személyi jövedelemadójuk 1%-ával egyesületünket támogatták. Ebben az időszakban a Tétényi fennsíkon végzett élőhelyrekonstrukciós munkákkal, a tanösvény karbantartásával, bemutatásával, fórumok, kerekasztalok, bejárások, környezeti nevelési akciók szervezésével, járultunk hozzá a kerület és a régió környezetvédelméhez. Kérjük, ebben az évben is támogassa egyesületünket, és ezen keresztül a kerületi környezet ügyét személyi jövedelemadójának 1 %-ával.

Adószámunk: 19657552-1-43

Támogatását előre is köszönjük

Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

Összejöveteleinket a Cziffra György Művelődési Központban tartjuk minden hónap első szerdáján este 6 órától.
www.zoldjovo.hu, zoldjovo@zoldjovo.hu


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/zold-jovo-hirlevel-2019-aprilis/

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület