- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Zöld Jövő hírlevél 2018 november

Posted By wmester On 2018. november 29. csütörtök @ 10:06 In Aktuális,Hírlevél | Comments Disabled

Kedves Barátunk,

Legutóbbi ülésünkön Bogó Ági tájékoztatásában áttekintettük a nagytétényi légszennyezettségi méréseket és azok eredményeit követő folyamatokat, eseményeket. Lezajlottak a kiscsoportos foglalkozások, előadások, az érintett lakók, családok körében, 220 szociálisan nehéz helyzetű családot vontak be ebben a fázisban, az egész kerületből. A Nagytétényi Embervédő Egyesület és az önkormányzat koordinációja mellett az LMCS szakértői tartottak képzéseket, előadásokat, a lakók mellett az érintett, terepen dolgozók – szociális munkások, közterület felügyelők és mások – számára. A lakók energiatakarékos égőket, víztakarékos vízcsap csatlakozókat kaptak, elindult az ablakszigetelés az Ökoszolgálat közreműködésével, az ablakok szerkezeti javítása a Bakos Művek közreműködésével, jó minőségű tűzifa juttatás is lesz, és tervben van ugyancsak jó minőségű kályhák juttatása a rászorulóknak. Az előadások a hatékony, környezetet nem szennyező fűtésről, a hulladékégetés veszélyeiről is tájékoztattak egyebek mellett. A program anyagi alapját a legnagyobb helyi kibocsátó, légszennyező cégektől bekért, begyűjtött hozzájárulások adják, melyet ugyancsak a Nagytétényi Embervédő Egyesület kezel.
A légszennyezés témájával a minapi workshop is foglalkozott az ombudsmani hivatalban az LMCS szervezésében. Itt is kitűnt, hogy a légszennyezés milyen súlyos egészségügyi és gazdasági károkat okoz. A főváros és térsége levegőminőségi védelmi tervének elégtelen mivolta miatt az LMCS bíróságoz is fordult, a workshop anyagaiban is jelzett más közép-kelet európai példák nyomán a Client Earth közreműködésével, erről is láthatnak a csatolt anyagokban: https://www.levego.hu/hirek/2018/11/van-jogi-lehetoseg-fellepni-a-legszennyezes-ellen/
A Kossuth Iskolában a biológia környezet tanári kollégiumban megbeszéltük a ‘19 tavaszi felsőtagozatos környezetvédelmi terepversenyt, május 23-án csütörtökön lesz, esőnap másnap. Az útvonal a Növény utcában a Csutak büfétől indul, le a Hárosi öbölbe, Duna part, majd a kerékpárúton a hídig, a parton az ártéri erdőben a Kis Háros szigetig, majd fenn az aszfaltúton vissza a Lovasklubig, ott lesz a bázis, és a díjkiosztás is meglesz. Alapanyag továbbra is a Duna parti füzet, amit öt éve adtunk ki.
Következő ülésünket december 5-én szerda este 6-tól tartjuk a Cziffra Központban – Nagytétényi út 276. –este 6-tól. Áttekintjük az aktuális anyagokat, és a további terveket, javaslatokat.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,

Mészáros Péter


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/zold-jovo-hirlevel-2018-november/

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület