Zöld Jövő Hírlevél 2018 január

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Folytatjuk programjainkat, rövid beszámoló az elmúlt időszakról, és terveink:
Ismeretes, hogy az elmúlt évben, korábbi kapcsolatainkra épülve, az Óbudai Egyetem környezetmérnök hallgatóinak a Hosszúréti patakot ajánlottuk témaként, ami mind vízvédelmi, mind vízrendezési szempontból sok gondot jelentett az elmúlt évtizedekben. Átfogó vizsgálatokat végeztek, Bodáné Kendrovics Rita docens asszony irányításával, a helyiekkel is konzultálva, és konklúzióikat a Rózsavölgyi közösségi házban mutatták be. Rendkívül érdekes, informatív anyag állt össze, ami sok tekintetben riasztó eredményeket mutat a vízminőség, ill. az iszapban kiülepedett anyagok tekintetében, nyilván nem akkreditált mérésekről van szó, hanem az egyetem laborjaiban folyóakról, de informatív jelentőségük nagy. Az érdeklődőknek eljuttatjuk a dolgozatot, amiből TDK dolgozat is készült, ill. szakdolgozati téma is lehet belőle.

A levegő szennyezettség, ill. a tervezett nagytétényi mérések kérdéskörében kiment a támogatási, finanszírozási kérés számos helyi vállalkozáshoz, akikből három jelezte, hogy egy-egy mérési modult támogat anyagilag. A negyedik, adatfeldolgozási, prezentálási modult pedig helyi, közösségi finanszírozásban javasoljuk megoldani, az erre vonatkozó felhívást már kiküldtünk tagjainknak, támogatóinknak, de ide is betesszük, kérjük, ha tehetik, támogassák, akár egy jelképes összeggel is ezt a programot. A közeli napokban kijelöljük a mérési pontokat, és a megfelelő időjárási körülmények között elkezdjük a mérési modulokat:
Levegő szennyezettség mérés Nagytétényben – Közösségi finanszírozási felhívás
A téli, tavaszi időszakban levegő szennyezettségi méréseket tervezünk Nagytétényben a Levegő Munkacsoporttal együttműködésben. Ennek háttere, hogy itt hosszú évek óta nincs levegőminőségi mérőállomás, ugyanakkor a légszennyezés mind a közlekedés, mind a fűtési emissziók kapcsán jelentős ebben az időszakban. A mérési programot bővebben honlapunkon láthatják, www.zoldjovo.hu. Ennek finanszírozására támogatást kértünk helyi vállalkozásoktól, három modul esetében ez remélhetően megvan, ill. lesz, a negyediket magunk, közösségi kis adományokból tervezzük fedezni. Kérjük, hogy amennyiben tudja támogatni a kezdeményezést, akár egy kisebb összeggel, azt juttassa el részünkre – utalás bankszámlánkra, megjelöléssel, pl. nagytétényi mérés, ill. készpénzben is átadhatja egy összejövetelünkön -.
Bankszámlánk: Magnetbank 16200106-11613510-00000000

A Tétényi fennsíkon az élőhely kezelési projekt keretében bejártuk a tervezett munkaterületet az érintettekkel, az idei akciónap február 10-én, szombaton lesz:
Február 10.-én szombaton tartjuk a hagyományos madártani és élőhely kezelési akciónapot a Tétényi fennsíkon a Magyar Madártani Egyesülettel karöltve. A munkaterület a tanösvény mentén, annak alsó ágán, a fenyőerdő közelében lesz, egészen az un. platóig. Itt az előzetesen kivágott cserjéket szedjük össze, hordjuk ki, továbbiakat vágunk. A közelben lesz egy bázis, és madárgyűrűzési bemutató pont is a nap folyamán. Természetvédelmi engedéllyel rendelkezünk a Fővárostól. Önkénteseket várunk az akciónapon, reggel 9-kor a tanösvény elejénél találkozunk, a Rókales utcában a Szoborpark utáni nagy táblánál. Szerszámok, védőkesztyűk lesznek, megfelelő terepruhában, cipőben jöjjenek, meleg ital és ennivaló is lesz a nap folyamán. A déli órákban tart az MME madárgyűrűzési bemutatót. A fő feladat tehát a levágott cserjék hordása, ill. utó aprítása lesz.

Februári összejövetelünket 7-én, szerda este 6-tól tartjuk a Cziffra Házban – Nagytétényi út 276. Aktuális témák, a levegő szennyezettségi mérés előkészítése, akciónap a fennsíkon, más aktualitások, anyagok, dokumentumok. Tagdíjaikat, támogatásaikat a fenti bankszámlára utalhatják, vagy személyesen adhatják át találkozásainkkor.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.

Üdvözlettel,

Mészáros Péter

Ezúton is köszönjük azon kerületi polgárok támogatását, akik az elmúlt évben személyi jövedelemadójuk 1%-ával egyesületünket támogatták. Ebben az időszakban a Tétényi fennsíkon végzett élőhelyrekonstrukciós munkákkal, a tanösvény karbantartásával, bemutatásával, fórumok, kerekasztalok, bejárások, környezeti nevelési akciók szervezésével, járultunk hozzá a kerület és a régió környezetvédelméhez. Kérjük, ebben az évben is támogassa egyesületünket, és ezen keresztül a kerületi környezet ügyét személyi jövedelemadójának 1 %-ával.

Adószámunk: 19657552-1-43

Támogatását előre is köszönjük

Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

Összejöveteleinket a Cziffra György Művelődési Központban tartjuk minden hónap első szerdáján este 6 órától.
www.zoldjovo.hu, zoldjovo@zoldjovo.hu

2018. január 30. kedd

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés