Zöld Jövő Hírlevél 2018 február

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

A levegő szennyezettség, ill. a nagytétényi mérések ügyében tovább léptünk, és az elmúlt hetekben egy mérési ciklust, modult már megtettünk a Levegő Munkacsoport munkatársaival. Előzetesen a helyiek bevonásával kijelöltük a tíz mérési pontot, melyekből hét az M0-on innen, Tétény különböző lakóterületei szélén, három pedig a túloldalon az M0 közelében, ill. egy háttér pont fent a Kunyhó utcában van. A következő mérést a hét folyamán végezzük el, majd tavasszal, a fűtési szezon végeztével, a harmadikat. A közösségi finanszírozást illetően, három helyi vállalkozás felvállalt egy-egy mérési modult – a nagytétényi ProLogis, a budafoki Haggenmacher udvar, és a Fitoland Kft. A negyedik blokk, az adatfeldolgozás, vizualizáció, prezentálás marad ránk, amit kisebb nagyobb adományokból fedezünk. A korábbi felhívás eredményeként eddig bejött a negyedik blokk, összeg bő fele, így kérjük Önöket további kisebb összegű, vagy olyan adományokra, melyeket megengedhetnek maguknak, támogatva a mérési sorozat sikerét. Még egyszer a felhívás:
Levegő szennyezettség mérés Nagytétényben – Közösségi finanszírozási felhívás
A téli, tavaszi időszakban levegő szennyezettségi méréseket tervezünk Nagytétényben a Levegő Munkacsoporttal együttműködésben. Ennek háttere, hogy itt hosszú évek óta nincs levegőminőségi mérőállomás, ugyanakkor a légszennyezés mind a közlekedés, mind a fűtési emissziók kapcsán jelentős ebben az időszakban. A mérési programot bővebben honlapunkon láthatják, www.zoldjovo.hu. Ennek finanszírozására támogatást kértünk helyi vállalkozásoktól, három modul esetében ez megvan, ill. lesz, a negyediket magunk, közösségi kis adományokból tervezzük fedezni. Kérjük, hogy amennyiben tudja támogatni a kezdeményezést, akár egy kisebb összeggel, azt juttassa el részünkre – utalás bankszámlánkra, megjelöléssel, pl. nagytétényi mérés, ill. készpénzben is átadhatja egy összejövetelünkön -.
Bankszámlánk: Magnetbank 16200106-11613510-00000000

A Tétényi fennsíkon nyolcadik alkalommal tartottuk meg a téli akciónapot a Magyar Madártani Egyesülettel közösen. Az aktuális élőhely kezelési projekt keretében a korábban levágott cserjéket, tájidegen fajokat gyűjtöttük össze, a déli órákban pedig madárgyűrűzés volt a résztvevőknek. Idén folytatva a tavalyi munkát a tanösvény alsó szakaszán, a fenyőerdő mentén befelé hatolva jelentős területeken történt meg a cserje vágás, ritkítás az előző két hétben, elsősorban a Fitoland közreműködésével, de besegített a Főkert csapata is, akik a fővárosi védett területek kezelését végzik amúgy. Képes összefoglaló látható honlapunkon.
Márciusi összejövetelünket 7-én, szerda este 6-tól tartjuk a Cziffra Házban – Nagytétényi út 276. Aktuális témák, a levegő szennyezettségi mérés eddigi tapasztalatai, akciónap a fennsíkon, más aktualitások, anyagok, dokumentumok. Tagdíjaikat, támogatásaikat a fenti bankszámlára utalhatják, vagy személyesen adhatják át találkozásainkkor.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter

Frissítésként:
Február 28-án késő délutántól késő éjszakáig lebonyolítottuk az LMCS-vel a második mérési kört, az eredeti mérési terv szerinti igen hideg idő volt, -8-10 fok, változó gyenge szél, nyugati, majd a második körben déli, enyhe felhősödéssel. A szennyezettség lényegesen nagyobb volt a múltkorinál, az alap, a háttér szint a Kunyhó utcában is 20 ezer szemcse felett volt, míg lent a belső zónában és az autópálya mellett 40 ezer körül, ami már igen magas.
Konklúzió, feldolgozás majd később, még egy tavaszi mérés lesz a fűtési szezon után.
Ezúton is köszönjük az eddigi támogatóknak, a három mérési modult mint jeleztük, a ProLogis, a Haggenmacher udvar és a Fitoland támogatja, a feldolgozó, összegző, bemutató anyagot pedig mi magunk, a tagok, támogatók. Erre eddig mintegy 15 főtől bő 70 ezer Ft jött be, kérjük a további támogatásokat, hogy ne legyen nagyon deficites a projekt.

2018. március 1. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés