Zöld Jövő Hírlevél 2018 augusztus

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Folytatjuk munkánkat, egy rövid visszatekintés a nyárra:
A Tétényi fennsík élőhely kezelési projekt beszámolóját elkészítettük, és benyújtottuk a Fővárosnak, a honlapon látható a szakmai beszámoló. A 2018-19-es évadra vonatkozó javaslatokat is megfogalmaztuk szakértőinkkel, ebben az időszakban alapvetően az elmúlt 15 évben kezelt területek kezelésére, karbantartására koncentrálunk, a cserjésedés kaszálására, ami már hatalmas terület, és a bálványfa kezelések folytatására. Erre vonatkozóan kértünk, és kaptunk természetvédelmi engedélyt a Fővárosnál, és benyújtottuk az új pályázatot, a Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál.
Felkérést kaptunk a nagytétényi kastély kertjében, augusztus 25-én tartandó Pléd fesztivál szervezőitől, környezet, természetvédelmi foglalkozásokra a gyerekeknek. Erre Bakó Csere Sára és Palla Balázs vállalkozott, kézműves foglalkozással, és kvízek készítésével. Ezek du. 14.30-tól lesznek a kastély kertjében. A Pléd fesztivál egy helyi alulról jövő kezdeményezés, rövid leírását csatolom, fb oldala itt látható: https://www.facebook.com/Pledfeszt/ várjuk az érdeklődőket.
A nagytétényi levegő szennyezettség mérések ügyében elkészült a három mérési forduló adatainak feldolgozása. Az eddigi anyagokat ugyancsak honlapunkon láthatják. A mérésekről, a tapasztalatokról, és a további szükséges lépésekről a következő összejövetelünkön beszélünk, a Cziffra Házban, Nagytétényi út 276. Szeptember 5. szerda este 6 óra. Itt lesz Lenkei Péter és Maruzs Ágnes a Levegő Munkacsoporttól, akik a méréseket végezték.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,

Mészáros Péter

A Pléd fesztivál Nagytétény és bővebben az egész XXII. kerület egyetlen alulról építkező minifesztiválja. Nevéhez híven egy össznépi, összművészeti piknik, amit immáron harmadik alkalommal rendezünk meg a nyár utolsó hétvégéjén.
A fesztivál alapötlete Czimbal ’Cimbi’ Istvántól és Bayer Árpádtól származik, amihez csatlakoztak barátaik, illetve helyi zenészek, művészek, létrehozva a Pléd csoportot. Alapvető célkitűzésünk, hogy a program nem profitorientált támogatók kielégítésére, hanem a kerület lakosainak minőségi szórakoztatására jöjjön létre. A művészet támogatása, a környezet védelme és a nyitottság olyan alapvető értékek, amire stabilan működő eseményt lehetett felépíteni.
Tavaly nyáron sikerült megtalálnunk a fesztivál ideális közegét. Nem véletlenül esett a választásunk a Nagytétényi Kastélymúzeumra, ami nemcsak mint helyszínt biztosító iparművészeti múzeum, de társszervező is az esemény lebonyolításában. Mindenképpen egy lokális kulturális központot szerettünk volna találni, ahol szabadtéri programok is megrendezésre kerülhetnek. A kastély francia kertjénél alkalmasabb helyszínt elképzelni sem tudtunk. A vasútállomásnak köszönhetően a belvárosból és az agglomerációból is könnyen megközelíthetővé vált a fesztivál, így a budapesti és a székesfehérvári vasútvonal (Érd, Százhalombatta) lakosai számára is szinte a szomszédban vagyunk.
Idén a korábban erősen könnyűzene orientált fesztivál profilbővítésén dolgozunk. A korábbi egyedüli zenés színpadot két új helyszínnel bővítjük a kastély kertjében, illetve a múzeum kőtárából kiállítóteret varázsolunk, ahol a látogatók római kori kőtömbök díszletében tekinthetik meg a fiatal képzőművészek munkáit. Míg az első eseményen zömében fiatalokból álló közönségünk volt, tavaly már megjelentek a családok is, unokás nagyszülők, babakocsis anyukák. Ezért idén a családokra és a gyermekekre is nagy hangsúlyt fektetünk. A két új helyszín programjai a teljesség igénye nélkül: kézműveskedés, origami tanfolyam, üvegfestés, kőfestés, kiállítás, jóga, gyermekfoglalkozások, henna és csillámtetoválás, arcfestés, illetve egy művészeti bazár is, amit a szintén kerületi Ábra csoport jóvoltából tudunk elhozni Nektek. Reméljük, hogy minél többen tudunk még sokáig együtt szórakozni a jövőben, akár a pléden ülve, vagy a pléd mellett táncolva!

2018. augusztus 21. kedd

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés