Zöld Jövő Hírlevél 2018 április

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

A nagytétényi levegő szennyezettség mérések ügyében a közeli napokban várható a harmadik mérési forduló, már a fűtési szezon végeztével. Ezt követi a kiértékelés, és a kommunikáció, ami várhatóan hosszabb folyamat lesz, kinyúlva az őszi, téli fűtési időszak kezdetére. Itt lakossági konzultációkat, helyi tájékoztatást tervezünk, az LMCS-vel és az önkormányzattal együttműködve.
A további aktualitások:
Megtartottuk évadnyitó sétánkat a fennsíkon Gergely Attila botanikussal. A vegetáció még messze a naptár mögött volt, így csak a tanösvényen mentünk körbe, a felső henye boroszlánosra később érdemes felmenni. Az íriszek szépen mutatkoztak az ösvény első szakaszán, és néhány korai sziklagyep lakó is virágzott már. A véderdő mentén pár tucat fenyőmagoncot is kivágtunk. A téli cserje vágás anyaga rövidesen feldolgozásra kerül a Fitoland által, a talaj már nem felázott.
A Föld napjához kapcsolódóan néhány esemény:
 Az Árpád iskola másodikosaival jártuk körbe a fennsík tanösvényt, a Fenntarthatósági témahét keretében készülnek pályázatot benyújtani, ehhez gyűjtöttek muníciót és tapasztalatot. Nagyné Pál Anikó osztályfőnökükkel, számos szülővel, testvérrel tettük meg a túrát, anyaggyűjtés, fotózás, tematikus képek készültek, megtelt egy cipősdoboz, természetesen a természetvédelmi szabályok mentén, és majd pár napon belül elkészül a pályázati anyag. Itt is bebizonyosodott, hogy a fennsík kiránduló helynek sem utolsó.
 Öt éve adjuk ki a Föld napján a Henye Boroszlán díjat a helyi környezet és természetvédelemben kiemelkedő személyeknek, szervezeteknek. Ebben az évben Pázmándi Péterre esett a választás, aki a Rózsavölgy, a Hosszúréti patak védelméért tett nagyon sokat az elmúlt évtizedekben. Szívósan foglalkozik a patakkal, vízgyűjtőjével, vív a hatóságokkal, kezelőkkel, ami manapság nem lélekemelő feladat. A patak mellett itt van a közlekedés, a fejünk felett lebegő Munkáskörút kérdése, a beépítések folytatódása helyben és a vízgyűjtőben. Egy kis sétát tettünk a patak rózsavölgyi szakaszán, majd átadtuk a díjat a Zöld Jövő kis delegációjával.
 A Föld nap előestéjén hagyományos madárhang sétánkat tartottuk meg Palla Balázzsal, a Kamaraerdőben és a Tétényi fennsíkon. Nagy kavalkád volt, amiből jó néhány madár azonosítható volt, az erdőben a vörösbegy dominált, a cinkével, rigóval, barát poszátával, a réten, a cserjésekben, a facsoportokban a fülemüle zengett, de számos más hang is felbukkant, mint a citromsármányé. Átvágtunk a fennsíkon is, a tanösvény felső szakaszáig a csodás tavaszi esti hangulatban.
A Tétényi fennsík élőhely kezelési projektet folytatjuk, a volt hizlaldai területen lévő lósóska kaszálását végezzük, május 5-én szombaton. Találkozás és indulás a munkaterületre reggel 9-kor a Fitoland műhely zónájában, Rókales. u. Várjuk az önkéntesek, segítők csatlakozását.
A kerületi felsőtagozatos környezeti terepversenyt az iskolai munkaközösséggel egyeztetve május 24-én tartjuk a délutáni órákban a Tétényi fennsíkon. Erre várjuk majd önkénteseink segítségét.
Májusi összejövetelünket 2-án, szerda este 6-tól tartjuk a Cziffra Házban – Nagytétényi út 276. Várhatóan velünk lesz Wiesner Péter tanár úr, a kerületi iskolai munkaközösség vezetője, megbeszéljük a terepverseny előkészítésével kapcsolatos helyzetet, teendőket. Tagdíjaikat, támogatásaikat a bankszámlánkra utalhatják, vagy személyesen adhatják át találkozásainkkor, és felhívjuk figyelmüket az SZJA 1%-os felajánlás lehetőségére.
Ekkor, május 2-án szerdán tartjuk éves, közgyűlésünket, 18 órától a Cziffra Házban, Nagytétényi út 274. – 276. – a 33, 133e busszal a Petőfi Sándor utcáig, majd kissé előre sétálva, határozatképtelenség esetén ugyanazon napirendi pontokkal ismételt közgyűlést tartunk 18.30 órai kezdettel, amely a megjelentek számától függetlenül határozatképes. Kérjük tagjaink, támogatóink részvételét, javaslatait, aktivitását az eredményesség érdekében. Napirendi javaslat:
 Elnökségi beszámoló
 A 2017. évi számviteli beszámoló elfogadása
 Közhasznúsági melléklet elfogadása a 2017. évről
 2018. évi költségvetés tervezetének elfogadása
 Egyéb aktuális témák áttekintése. Várjuk ezekkel kapcsolatos javaslataikat, kezdeményezéseiket.

Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.
Üdvözlettel,
Mészáros Péter

Ezúton is köszönjük azon kerületi polgárok támogatását, akik az elmúlt évben személyi jövedelemadójuk 1%-ával egyesületünket támogatták. Ebben az időszakban a Tétényi fennsíkon végzett élőhelyrekonstrukciós munkákkal, a tanösvény karbantartásával, bemutatásával, fórumok, kerekasztalok, bejárások, környezeti nevelési akciók szervezésével, járultunk hozzá a kerület és a régió környezetvédelméhez. Kérjük, ebben az évben is támogassa egyesületünket, és ezen keresztül a kerületi környezet ügyét személyi jövedelemadójának 1 %-ával.

Adószámunk: 19657552-1-43

Támogatását előre is köszönjük

Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

Összejöveteleinket a Cziffra György Művelődési Központban tartjuk minden hónap első szerdáján este 6 órától.
www.zoldjovo.hu, zoldjovo@zoldjovo.hu

2018. április 25. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés