Zöld Jövő Hírlevél 2017 május

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Kedves Barátunk,

Folytattuk programjainkat, az elmúlt időszakból:
Tétényi fennsík élőhely kezelési projekt keretében a volt hizlaldai területen lévő lósóska kaszálását végeztük el, a terület most már láthatóan tisztul, a lósóska már csak foltokban jelentkezik.
Folytattuk a nemzeti park túrákat, ezúttal Vértesacsára látogattunk, a Föngyöskert gyógyító völgybe, ahol egy tízhektáros területen kialakított gyógynövény arborétumot tekintettünk át, tanösvényekkel, őshonos gyümölcsfákkal, és sok más látnivalóval.
Havi összejövetelünkön ezúttal Árvay Márton a Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársa volt vendégünk, kollegáival, akikkel a Háros szigeten beindult élőhely rekonstrukcióról, egyben a sziget helyzetéről, értékeiről, jövőjéről, a további munkákról beszéltünk. A kapcsolódó anyag itt tekinthető meg:

https://prezi.com/dd2rvmx3sd6m/duna-life/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Megtartottuk éves, egyben a háromévente esedékes tisztújító közgyűlésünket. Ennek keretében elfogadtuk a 2016. évi számviteli beszámolót, a kapcsolódó közhasznúsági mellékletet és a 2017. évi költségvetés tervezetét. Ezt követően a tisztújítás keretében a korábbi elnökségből újraválasztottuk Bogó Ágnest, Varga Zsuzsannát, Tamás Györgynét, és elnökként Mészáros Pétert, beválasztottuk az elnökségbe Firisz Sándornét, és Tímár Gézát. Leköszönt elnökségi tagságáról Horváth Imréné, és Kékesi Olga doktornő, akit a jelenlévők egyöntetűen az egyesület örökös tiszteletbeli alelnökévé választottak.
Május 25-én csütörtökön, sikerrel, nagy érdeklődés mellett bonyolítottuk le a kerületi felsőtagozatos környezeti terepversenyt, a Hunyadi szigeten. Hét kerületi iskola 11 csapata vett részt, és ment végig az öt állomással tarkított ösvényen, munkafüzeteikkel, ahol feladatokat kellett megoldaniuk, a Dunapart, a szigetek élővilága témakörében. A versenyt a nagyok, a 7-8.-os korcsoportban a BNA, a kicsik, az 5-6.-osoknál a Gádor utcai Általános Iskola csapatai nyerték. Helyezéseket szereztek, a Herman Ottó, a Kossuth, a Bartók, a Baross és a Rózsakerti iskola csapatai. Köszönet a felkészítő tanároknak, és a számos Zöld Jövős önkéntes segítőnek. A program a helyi önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával valósult meg.
A Duna parti Urbitális Majális keretében ezúttal fotós sétát tartottunk a Duna parton, a kastélypark és a Lovasklub között, Zács Ágoston és Kanyó Ferenc fotós barátaink közreműködésével, a Duna part szépségei totós szemmel történő bemutatására.
A Tétényi fennsíkon évad és projekt záró sétát tartunk Gergely Attila botanikusunkkal, a megújult és kibővült tanösvényen. Mint ismeretes, a Főváros kezdeményezésére, fővárosi Környezetvédelmi Alap projekt keretében a Magyar Madártani Egyesület 12 új táblával egészítette ki a fennsíkon 12 éve működő füzetes karós tanösvényt. Nyolc tábla, melyek a fővárosi védett területek 70×100 cm méretéhez igazodnak, a nyolc számozott tanösvény állomásra kerül, négy pedig a Kamaraerdőből kijövet a felső szakaszba csatlakozik, részben összekötve a Kamaraerdei tanösvénnyel a fennsíkit. A séta június 10-én szombaton lesz 9 órától a tanösvény indító nagytáblájától, Rókales. u.
Júniusi összejövetelünkön június 7-én, szerda este 6-tól a Cziffra Házban találkozunk, további programok, javaslatok, események.
Számítunk részvételére, és javaslataira, közreműködésére.

Üdvözlettel,

Mészáros Péter

2017. május 31. szerda

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés