Zöld Jövő est a CETA TTIP helyzetéről, veszélyeiről

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Összefoglaló
a Zöld Jövő estjéről, 2016. november 2.
ahol a CETA és a TTIP, az Európai Unió, és Kanada, ill. az Egyesült Államok között szabadkereskedelmi egyezmény helyzetéről, veszélyeiről, várható hatásairól beszélünk, vendégünk volt Fidrich Róbert az MTVSZ – Magyar Természetvédők Szövetsége – program vezetője.

Az elmúlt évtizedekben elért alapvető vívmányok, az élelmiszer biztonság, a környezet és természetvédelem, az emberi és munkajogok terén, megkérdőjeleződnek, ill. veszélybe kerülnek.
Előzmények, a vasfüggöny lebontása, támadás a kereskedelmet korlátozó intézmények ellen, WTO, NAFTA (észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény), majd a MAI (multilaterális befektetési egyezmény tervei), Seattle-i csata, dohai forduló, kudarcokkal, a globalizációellenes mozgalmak erősödésével, a fejlődő országok fellépése. A kormányok helyébe óriás cégek ülnek.
További fordulók, TTP Csendes óceáni térség, ACTA szellemi tulajdon védelme, EU – Singapore, majd a CETA (Kanada – EU), a TTIP (USA – EU) és a TISA (Trade and Services) napirendre kerülése. A trójai faló szimbóluma. A hangsúly már nem a vámokon van, hanem a nem vámjellegű kereskedelmi korlátok lebontásán, szabályozási koherencia, lefelé szabályozó spirál, befektető-állam vitarendezés (ISDS). Új protekcionizmus, a transznacionális tőke érdekei elsőbbsége.
Aggályok, gén módosítás mentesség veszélybe kerülése, vegyszerek, hormonkezelt húsok, verespataki bánya, éghajlat védelem, helyi élelmiszerek kiszorulása, az elővigyázatosság elve háttérbe szorulása. Szabályozási koherencia, EU – USA, vitarendezés off-shore bíróságokon, pl. Philip Morris Kanada, Uruguay, Veolia Egyiptom, Transcanada USA perek.
CETA 2014, 1600 oldal, jogi átfésülés, egyik fejezet cseréje, befektetés védelem, ratifikációs folyamat.
Tíz érv a TTIP ellen, fenyegeti a demokráciát, döntéshozatali folyamat, a poszt demokrácia kora, az ISDS a jogállamot is felülírja. Titokban folyik, a transzparencia hiánya, a civilek kiiktatása, a demokrácia megkerülése, az elővigyázatosság elve sérülése. Élelmiszer biztonság, az USA-beli forgalmazás automatikusan európait is jelent, a géntech cégek kívánság listája, a jelölési kötelezettség felszámolása. EU jogszabályi alávetési folyamatok elindulása, klónozott állatok.
Ígéretek, új Marshall terv, extra bevétel, a gazdaságnak hozamok, export növekedés, 20 ezer új munkahely. Ellenben CEPR tanulmány, 1 millió munkahely megszűnése, hibás gazdasági modell az alap. Szlovén tanulmány, Századvég tanulmány, súlyos terhek, belső feszültségek, nyertes az autóipar, a liberalizáció hazánkat negatívan érinti. Az amerikai termékek hazai és EU termékeket szorítanak ki a piacról, a hagyományos vetőmagtermesztés kiszorulása.
Külső piac vesztés, energia ár különbségek 2-5-szörös az USA-val szemben, verseny előny ill. verseny hátrányok, az externális költségek növekedése, pénzpiaci szabályozás felszámolása, újabb bank mentések közpénzen.
NAFTA ígéretek, 170 e. új munkahely, a következmény, USA 1 millió megszűnése, egyenlőtlenségek növekedése, Mexikó elárasztása amerikai kukoricával, helyi kistermelők csődje, 12 millió bevándorló Mexikóból. ISDS perek, Kanada 35 alkalommal lett beperelve 171,5 m. dollár kártérítés, Mexikó több mint 200 m. kártérítés.
TTIP EU Parlament, halasztás, majd megszavazás, a magyar képviselők zöme is megszavazta. Az ISDS átnevezése, ICS Investment Cours System. Stop TTIP, 3,2 millió aláírás, Berlinben 250 ezren tüntettek ellene. A CETA esetében a tagállami ratifikációk még előttünk vannak, a bukása könnyen bekövetkezhet.

2016. november 3. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés