Zöld Jövő 2013 – összefoglaló a 2013-as tevékenységeinkről

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

 A Tétényi fennsíkon a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködésben februárban ismét megtartottuk az immár hagyományos téli akciónapunkat. Az MME nagyszámú önkéntessel jött, néhányan helyből is megjelentek, az esős időben kora délutánig kitartottak, majd egy hektáros területet tisztítottak meg a cserjétől a kijelölt szakaszon. Madárgyűrűzési bemutató is volt zöldikékkel, cinkékkel és meggyvágóval.
 Februári ülésünkön elfogadtuk az alternatív kerületi környezet és természetvédelmi díj, a Henye Boroszlán Díj megalapítását.
 Üléseinken felmerült a hajléktalanság problémája, annak mind szociális, közterületi, közegészségi, és más vonzatai. Ezügyben néhány tagunk fogadóórán járt az alpolgármester úrnál, majd a téma napirendre került a Polgári Casino kereteiben is. Ennek eredményeképpen márciusban egy közös hajléktalanügyi kerekasztalt tartottunk, a probléma kezeléséről, hátteréről, lehetőségeinkről. Vendégünk volt a térségünkben illetékes Máltai Szeretetszolgálat e témával foglalkozó vezetője, Vecsei Miklós. A helyben érintett civil szervezetek részéről itt volt a baptista Menedék Alapítványt képviselő Huszár Géza, és Kovács Géza lelkész, a Krízis Alapítvány részéről Nagy Ferenc a Krízis gyermekotthon munkatársa, és Bajcsi József kurátor, a Nevelési tanácsadó munkatársa. Megjelent Frenyó Zoltán főiskolai tanár a helyben működő Tomori Pál Főiskoláról, s itt volt Somfai Ágnes fővárosi képviselő, aki korábban a fővárosi hajléktalanügyi megbízottja is volt.
 Az Új Széchenyi Terv által támogatott, a nagytétényi belvárosi rekonstrukcióhoz kapcsolódó nagytétényi Duna parti mini projekt indítását március 23-án tartottuk, a Kastélypark utca alsó végében a vasúti aluljáró előtt telepített tájékoztató táblát a nagytétényi Duna part természeti értékeiről avattuk fel, majd Gergely Attila botanikusunkkal bejárást tartottunk a Duna part egy szakaszán. Elkészült a Nagytétényi Duna part értékeit ismertető tájékoztató füzet is, amit az érdeklődők megkaphatnak eseményeinken, ill. eljuttatjuk az iskoláknak, könyvtáraknak, és más közösségi helyekre.
 A mini projekt második bejárását április 13-án tartottuk, a Kastélypark utca alsó végében a vasúti aluljáró előtt telepített tájékoztató táblától. Ezúttal az északi, a Hárosi öbölig terjedő szakaszt tekintettük át. Rendelkezésre áll a Nagytétényi Duna part értékeit ismertető tájékoztató füzet is, amit az érdeklődők megkapnak eseményeinken, ill. eljuttattuk az iskoláknak, könyvtáraknak, és más közösségi helyekre, továbbiakat szívesen adunk.
 Az idei Kerületi Környezetvédelmi díjat Hell Ferencné óvoda pedagógus, környezeti nevelő kapta, akivel áprilisi összejövetelünkön beszélgettünk a környezeti nevelés alfájáról. Ugyancsak Kerületi Környezetvédelmi Díjat kapott javaslatunkra, Gergely Attila botanikus, a Corvinus Egyetem tanára, egyesületünk szakértője.
 A Henye Boroszlán Díjat, alternatív helyi környezet és természetvédelmi díjunkat, amelyet ebben az évben alapítottunk, az áprilisi összejövetelen részt vevők döntése alapján a Hunyadi szigeten működő Honvéd Sporthorgász Egyesület kapta, amit a Föld napján, április 22-én a helyszínen tartott kis ünnepségen adtunk át.
 A nagytétényi Duna parti mini projekt harmadik, záró bejárását május 4-én tartottuk, amikor a déli Duna parti régiót tekintettük át, a Kastélypark utcától, a Horgász öbölig. A projekthez kapcsolódó kerekasztalt május 8-án tartottuk a Klauzálházban, Gergely Attila botanikusunk beszélt a nagytétényi Duna part természeti értékeiről.
 A Tétényi fennsíkon a Fitolandos kollegák közreműködésével megtörtént a tanösvény táblái karbantartása a Tétényi fennsíkon, az állomások fóliázott tábláinak cserélésével.
 Április 27-én reggeli madártani sétát tartottunk Palla Balázs madarász barátunkkal, a Kamaraerdőben, és a szomszédos fennsíkon, majd május 10-én a nagytétényi Duna parton folytattuk esti séta formájában.
 A Tétényi fennsíkon két szombaton délelőtt elvégeztük a korábbi hizlalda terület kaszálását, elsősorban a lósóska tekintetében.
 Éves aktuális közgyűlésünkön május 15-én, elfogadtuk a 2012. évi közhasznúsági jelentést, és a 2013-as programot, költségtervet.
 A Campona Játszóházzal együttműködésben, meghívásukra, egy péntek délelőtt bemutató sorozatot tartottunk a kerületi természeti értékeket, a természetvédelemmel kapcsolatos feladatokat, és a hulladék gazdálkodás egyes témáit áttekintve iskolai csoportoknak, elsősorban kisiskolásoknak.
 Az Urbitális Majális keretében idén is megtartottuk Duna parti bejárásunkat a Lovasklubtól, ezúttal ismét észak felé, a Hárosi öbölben a Hunyadi szigetre kijutva.
 Júniusi összejövetelünkön, az idei Henye Boroszlán díjas, a Hunyadi szigeten működő Honvéd Horgászegyesület képviselőivel beszélgettünk, természetvédelemről, vízvédelemről, és a halakról, együttműködésről.
 Az Új Széchenyi Terv által támogatott, a nagytétényi belvárosi rekonstrukcióhoz kapcsolódó nagytétényi Duna parti mini projektünket lezártuk, az összegző beszámolót leadtuk a lebonyolító szervezetnél. Egyúttal levélben tájékoztattuk Tarlós főpolgármester urat, a projekt eredményeiről, elküldve a teljes anyagot és a korábbi Duna parti és fennsíki védelmi javaslatokat. Erre a Városüzemeltetési Főosztálytól kissé kitérő választ kaptunk. A projektről még az augusztus 30-i nagytétényi ünnepség sorozaton is beszámoltunk, poszteres formában az új Kulturális Központban.
 Ennek kapcsán, a helyiek felvetéseire a nyáron áttekintettük a nagytétényi közterületi rekonstrukció helyzetét, és véleményt, ill. javaslatot juttattuk el a helyi illetékesekhez.
 A TeSzedd idei akciónapját elmosta az eső. A következő szombatra már nem sikerült az iskolásokat és az önkénteseket mozgósítani, így a kemény maggal jártuk be a fennsík egyes zónáit, de a belső övezetben elszórt szemeteket is felszedve. Sajnos akadnak intenzív hajléktalan szemétbehordások, amikhez nagyobb kapacitás kellene. A Kamaraerdei úton a bejárati táblánál takarítottunk. A tanösvény elején szépen nyílik a homoki kikerics és a vetővirág.
 A Mobilitási Hét kapcsán két eseményt szerveztünk, a szeptember 21. szombat estén a fennsíkra és a nagytétényi Duna partra tartottunk kerékpáros bejárásokat, Palla Balázs ill. Ricsovics László vezetésével mindkét irányban volt néhány érdeklődő.
 A Főpolgármesteri Hivatallal levelezésben maradtunk, korábbi javaslataink, a nagytétényi Duna part védelme, a Herosz körüli területrendezések, és a természetvédelmi kezelések ellátása tekintetében. Ennek kapcsán választ kaptunk a Fővárostól – Városüzemeltetési Főosztály – a természetvédelmi kezelés és védetté nyilvánítás ügyében, Duna part, Tétényi fennsík. Ennek lényege, hogy ebben az időszakban nem terveznek további védelmi eljárásokat, míg a kezelések teljeskörűen a FŐKERT-nél vannak, azonban a Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál, továbbra is lehetőség lesz a Tétényi fennsíkon folytatandó kezelési, élőhely rekonstrukciós munkák támogatására, tudatformálásra. Ezt követően személyesen is konzultáltunk Horváth Béla főosztályvezetővel és Takács Noémi természetvédelmi tanácsossal, az együttműködés lehetőségeiről.
 Részt vettünk a Harbor park déli részén, az élőgépes szennyvíztisztító mellett kialakított új park bemutatásán, ami jelentős részben elnökségi tagunk, Varga Zsuzsához kapcsolódik.
 Október 17-én részt vettünk a Kamaraerdőben. a kerületi felsőtagozatos környezet és természetvédelmi terepverseny lebonyolításában, kilenc csapat, öt iskolából jelent meg, és Karancz Éva korábban kidolgozott munkafüzetei alapján mentek végig a kijelölt pályán, állomásokon, ami az ottani tanösvény egy része. A Kossuth iskolában került sorra az eredményhirdetése. Kilenc csapat, öt iskolából indult, és mindkét kategóriában a Baross iskola csapata nyert, de jól szerepeltek a Gádor, a Herman Ottó, a Kossuth és a Szt.István iskola csapatai is. Valamennyien a Duna Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület anyagait kapták, a felkészítő tanárokat a támogató Lics pincészet boraival támogattuk. A díjazáshoz egyesületünk is hozzájárult.
 Részt vettünk Gergely Attila botanikusunkkal a Vidékfejlesztési minisztériumban a Természetvédelmi Alapterv civil bemutatásán, vitáján, annak anyaga az érdeklődők számára rendelkezésre áll.
 Pályázatot nyújtottunk be a Fővárosnál a Környezetvédelmi Alapnál, a Tétényi fennsíkon folytatandó kezelési, élőhely rekonstrukciós munkák támogatására. Most nagyobb kapacitásokkal szeretnénk a cserje ritkítást folytatni, erre várhatóan január – április időszakában kerül majd sor. Jó hír, hogy megnyertük a Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál a megpályázott összeget, – 1.770.000 Ft – melyet a Tétényi fennsík élőhelykezelésére, bemutatására használhatjuk fel az év első négy hónapjában – + 590.000 Ft önrész -. Ennek keretében egy intenzív cserje ritkítási időszakot is tervezünk, az önkéntes napok mellett, egyhetes időtartammal, külső erőforrásokkal, gépekkel. Ezen túl várhatóan lesz az év elején ismét madártani akciónap, és bejárások havi gyakorisággal.
 Részt vettünk az Ombudsmani Hivatalban a Nemzeti Környezetvédelmi Program utolsó civil vitáján. Ennek véglegesítése és a Parlamenthez való benyújtása következik.
 Novemberi ülésünkön vendégeink voltak a Magyar Kerékpáros Klub Érd és Térsége tagszervezete és az Érdi Környezetvédelmi Egyesület képviselői, akikkel a Duna partról, az EURO Velo-ról, és más közös problémákról beszéltünk, az együttműködés lehetőségeit számba véve.
 Elkészült kártyanaptárunk, melyet igyekszünk eljuttatni tagjainknak, támogatóinknak, az érdeklődőknek.
 A december eleji összejövetelen kerekasztalt tartottunk, „Tudjuk e, hogy mit iszunk?” címmel, Záray Gyula Professzor úr, az ELTE Környezet tudományi Kutató Központja igazgatója volt vendégünk.

2014. január 7. kedd

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés