Zöld Jövő 2012 – összefoglaló a 2012-es év főbb eseményeiről, eredményeiről

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

 Februárban környezet-egészségügyi kerekasztalt tartottunk, dr.Berencsi György virológussal, az Egyesület a Környezet-egészségügyért elnökével, aki a védőoltások fontossága, és az édesanyáról a magzatra terjedő vírusfertőzések témaköréről, tartott előadást.
 Február 18.-án nagy érdeklődéssel övezve tartottuk meg a Tétényi fennsíkon a Magyar Madártani Egyesülettel közös fennsík akciónapunkat. 30-40-en voltunk jelen majd egész nap, és a Kamaraerdő mentén korábban kijelölt cserjés, ligetes területen dolgoztunk, ritkítottuk a cserjét, majd délután az MME tartott madárgyűrűzési bemutatót, a közelben kihelyezett hálókban befogott madarakkal.
 Folytattuk Nemzeti Park túráinkat is, februárban a Hortobágyra tartottunk téli túrát, sajnálatos, hogy az utóbbi hónapok túra érdektelensége miatt azok szervezője, Karancz Éva egyelőre szünetelteti a további túrák előkészítését.
 Bejárást tartottunk a nagytétényi vasútállomás térségében a 30-as vasútvonal rekonstrukciója témakörében az építtető NIF, a kivitelező DSE konzorcium és a tervező Fömterv képviselőivel.
 Konzultációt tartottunk a Rózsakerti Általános iskolában két, tudományos diákköri pályázaton szereplő felsőtagozatossal, és tanáraikkal, akik a mi rejlik a hulladékban címmel készítettek dolgozatot, a Tétényi fennsík menti illegális lerakások tapasztalataiból, és egy hulladékokból készült robotot is bemutattak.
 Március végén sikeresen megtartottuk bejárásunkat a Tétényi fennsík tanösvényén, egyben tanösvény karbantartást is végeztünk. Április 21.-én Föld napi akciónapot tartottunk a Tétényi fennsíkon. Egy nagyszámú iskolás csoport csatlakozott, a Domokos Péter Pál Iskolából, akikkel a tanösvényt jártuk be, és egy 30 fős egyetemista önkéntes csoport is jött, a Corvinus Egyetemről, akik megnézték a rehabilitációs területet, ahol már kitermelésre kerültek már a korábbi trágyalerakások, majd a Kamaraerdő menti sávban folytattuk velük a cserje vágását.
 Április eleji összejövetelünkön, kihelyezett formában a Rozáriumban, a Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató – Fejlesztő Kht. új vezetésével találkoztunk, és a kerületi vezetés csatlakozása mellett közös sétát tettünk a rózsakertben, majd prezentációkat néztünk meg és beszélgettünk a kert, ill. az Intézet helyzetéről, jövőjéről, és a Budatétényi Polgári Kör képviselői beszámoltak a tavaszi, a kertet érintő fővárosi környezetvédelmi alap projektjükről.
 Május elején folytattuk a Tétényi fennsík élőhely kezelési munkáit. A volt hizlaldai terület kaszálását fejeztük be.
 Megtartottuk éves aktuális közgyűlésünket, ahol elfogadtuk a 2011. évi közhasznúsági jelentést és mérleget.
 Civil szervezetekkel közösen ismét megtartottuk az Urbitális Majálist. Ennek keretében bejárást tartottunk a nagytétényi Duna parton Gergely Attila botanikus vezetésével. Majd az urbitális hajózás keretében ismét áttekintettük a kerületi Duna szakaszt.
 A nagytétényi mini projektek kiesése ellenére támogattuk a kerületi felsőtagozatosok Föld napi környezetvédelmi terep versenyét, amit a Duna parton tartottunk meg.
 Benyújtottuk a Fővárosnak a Tétényi fennsíkon az év első négy hónapjában a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatással folytatott munkáink összefoglalóját.
 A fővároshoz kapcsolódik az is, hogy a Budapesti Kaleidoskop-ban, ami a főváros internetes lapja, interjú jelent meg egyesületünk tevékenységéről, annak linkje is látható honlapunkon.
 Folytattuk nemzeti park túráinkat, Róka József vezetésével a Gerecsében voltak az érdeklődők gyalogtúrán.
 Ismét megtartottuk a természet hangjai címmel madártani bejárásunkat, ezúttal a Hunyadi szigeten. Palla Balázzsal beszélgettünk a júniusi összejövetelen, aki vállalta, hogy ősztől viszonylagos rendszerességgel tartunk majd madarász programokat.
 Júniusi összejövetelünket az LMCS levegőszennyezés, elsősorban a finom por terhelés környezeti, közegészségi hatásaival foglalkozó PM10-es vándorkiállítása megnyitója alkalmával tartottuk, sajnos kevesen jöttek, pedig húsbavágó témáról van szó.
 Folytattuk a Tétényi fennsíkon az élőhely kezelést, ezúttal a tanösvény fenyőerdő menti részén, az elszaporodott fenyő magoncokat szedtük ki, sok százat. Fennsík kezelés és helyi védelem kiterjesztés ügyben ismét írtunk Tarlós főpolgármester úrnak, akik tavaly januári levelünkre sem reagáltak. Egyben ismét megkerestük a Főkert-et, amely a főváros hivatalos természetvédelmi kezelője.
 A Dunapart II.-n többszöri kezdeményezésünkre, a B+D vezérigazgatója, Korintusz Balázs bejárást tartott az érdekeltekkel, a megindult rekultiváció, hulladék feldolgozás áttekintésére.
 A fennsíkon a tavasszal mentesített trágyás területen elkezdődött a gyomosodás, ezt Gönczi János barátunk nyáron egy alkalommal lekaszálta.
 A Tétényi fennsík kapcsán nem sok jó történt, kiderült, hogy a természetvédelmi kezelés nem a FÖKERT-nél, hanem a fővárosnál van, és ők még gondolkodnak a kezelés megoldásának módozatán. Az újonnan országos védelmet kapott terület, a Nagypuszta kapcsán, a Nemzeti Park nem tervezi a velünk, a fővárosi védettségű területtel közös kezelést és pályázatot.
 Folytattuk nemzeti Park túráinkat, szeptemberben a Pilisben, majd októberben a Börzsönyben járt kisebb, nagyobb csapatunk, változó időjárási körülmények között, Róka Jóska vezetésével.
 Október eleji ülésünkön sikerrel és számos érdeklődővel tartottuk meg a Mi van a levegőben, című estünket, Záray Gyula egyetemi tanár előadása mellett.
 Bejárást tartottunk a budafoki Duna part állapota áttekintésére.
 Szeptember végi madarász bejárásunk is sikeres volt, különösen a korai időponthoz képest, ezt a műfajt Palla Balázzsal tavasszal folytatjuk.
 Számos érdeklődővel tartottuk meg, a nagytétényi hulladékudvart áttekintő bejárásunkat, majd annak nyomán az FKF Központban számos vezetővel egyeztettünk a telep esetleges bővítése terveiről, gyűjtő központ, tudatformáló központ jelleggel.
 A Kamaraerdei úti rekonstrukció elkészültét követően áttekintettük a helyzetet, és a védett fennsíki területekre való padkás bejárhatóság veszélyeire figyelmeztettük a Főváros Városüzemeltetési Főosztályát, javasolva ezen pontok felsáncolását.
 Bejárást tartottunk a helyiekkel és a tulajdonosok képviselőivel a Hűség utcai lakóövezeti beépítési területen.
 Nagy érdeklődés közepette bejárást tartottunk a 30-as, székesfehérvári vonal kerületi szakasza rekonstrukciós munkái áttekintésére, a helyiek, a NIF, a kivitelező konzorcium és az önkormányzat képviselői részvételével.
 Az anyagi források szűkülését jelzi, hogy a tavalyi után az idei NCA / NEA működési pályázaton sem nyertünk már támogatást, ami arra utal, hogy át kell álljunk egy másfajta működési módra. Az SZJA 1%-os értesítést már megkaptuk, ennek összege is évről évre mérséklődik.
 Ami nem működési, hanem projekt jellegű, a Fővárossal való együttműködés a Tétényik fennsík kezelésében jövőre is várhatóan folytatódik, legalább a Fővárosi Környezetvédelmi Alap keretei között. Helyben pedig pályázatot adtunk be a nagytétényi mini projekt pályázat kapcsán, a nagytétényi belvárosi rekonstrukcióhoz kapcsolódó, nagytétényi Duna part értékei bemutatása, tudatosítása, védelme témájában.
 Novemberi összejövetelünkön a Kerületi Környezetvédelmi Programot tekintettük át, mely a 2012-17-es időszak helyi, ilyen vonatkozású feladatait öleli fel, a helyi Környezetvédelmi Bizottság tagjait ezúttal is nélkülöznünk kellett, ami már két évtizedes haladó hagyomány, hogy nem reagálnak a Zöld Jövő meghívásaira, programjaira.
 A nagytétényi hulladékudvart érintő konzultációkat követően egy anyagot kaptunk az FKF illetékeseitől a telep esetleges bővítése terveiről, gyűjtő központ, tudatformáló központ jelleggel. Ez alapjában egy nagyméretű csarnokban képzelné a hulladék kezelést, és annak egy kis szegmensében a tudatformálást, a nagytétényi vasútállomás előtti területen. Ezt sem mi, sem az önkormányzat nem támogatná, és a jelek szerint az FKF is másfelé tájékozódik ezzel a programmal.
 A Kamaraerdei úti rekonstrukció és a védett fennsíki területekre való padkás bejárhatóság ügyében reagált a Főváros Városüzemeltetési Főosztálya, akik a megoldást abban látják, hogy a kialakult padkákra ültetik majd a fapótlás során ültetendő fákat, megelőzve a behajtást a területre.
 A nagytétényi mini projekt pályázat kapcsán, a nagytétényi belvárosi rekonstrukcióhoz kapcsolódó, nagytétényi Duna part értékei bemutatása, tudatosítása, védelme pályázatunk ismét nyert, reméljük most már meg is tudjuk majd valósítani, a tavasz folyamán. Ennek keret összege 730 ezer Ft.
 A Tétényi fennsíkon folytattuk akciónapjainkat, a november eleji alkalmon szép számmal csatlakoztak a segítők, önkéntesek, és a Kamaraerdő mentén folytattuk a cserje ritkítást a benti rét irányában nyitva egy széles folyosót. A tél folyamán ismét tervezzük a Madártani Egyesülettel közös akciónapot.
 Bejárást tartottunk a fennsík védő övezete felső zónájában a Mechanikai Művekkel szemközti területen, mely az egykori robbantó terület is volt, annak jelenlegi tulajdonosai egy részével, akik az illegális szemétlerakás, behordás ellen küzdenek.
 Közreműködtünk a Nagytétényi iskola mögötti, a vasút felé eső területen egy iskolai kert elindításában, egyelőre hat gyümölcsfa került itt elültetésre, a Fitoland adományaként.

Mészáros Péter

2012. december 17. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés