Kerületi környezetvédelmi csapatverseny, Terepgyakorlat a Nagytétényi Duna parton, október 21. és november 5.

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Az idei felsőtagozatos környezeti terepverseny első fordulóját hat iskola tíz csapata részvételével a nagytétényi Duna parton tartottuk meg. Az immár hagyományos terepversenyek lényege az, hogy egyik értékes természeti területünkön a különböző élőhely típusok között járva kapnak azokhoz kapcsolódó kérdéseket, feladatokat a vállalkozó gyerekek. Jelen esetben a korábbi nagytétényi kisprojekt keretében készült, a Nagytétényi Duna part természeti értékei kiadványunk alapján felkészülve az erre az alkalomra készült munkafüzetben összesítve hat állomáson – Idős nyárfák, Duna parti bokorfüzes, Ligeterdő, Kaszálórét, Az ártér állatvilága, és a Természetvédelem mottókkal – kaptak feladatokat. A munkafüzetet Gergely Attila botanikusunk állította össze. A két hét múlva sorra kerülő második fordulóra – a Hugonnay Vilma Iskolában – még bemutatókkal készülnek a gyerekek, – iskola udvar zöldítés, és az év fája, madara, bogara stb. rájuk eső eleme bemutatásával.
Az első fordulót a terepen és az állomásokon 14 önkéntes segítette, akik részben majd a második alkalommal is jelen lesznek az értékelésnél, és a verseny díjazását és lebonyolítását kilenc helyi kisebb nagyobb vállalkozás támogatja. Köszönet a résztvevő hat iskola felkészítő tanárainak – a Herman Ottó, a Baross Gábor, a Gádor utcai, a Rózsakerti, a Bartók Béla Iskolák, és a Budai Nagy Antal Gimnázium képviseletében -.

A verseny második fordulójában a Hugonnay Vilma iskolában a tíz csapat két szekcióban mutatta be elkészített anyagait. Az 5-6.-os csapatok kis ppt-k formájában összegezték, mit tartanak fontosnak, értékesnek az év fája, hala, emlőse, kétéltűje és gyógynövénye kapcsán. Öröm volt látni a háromfős, lelkes csapatokat. A tanárok a diákjaikkal lelkiismeretesen, alaposan készültek fel. A növényekről, állatokról minden lényeges információt megtudhattunk, és még sok-sok érdekességet. Külön örültünk annak, hogy legtöbben kiemelték, hogy milyen veszélyek leselkednek a kiválasztottakra, ezzel felhívva a figyelmet a védelmükre. Minden csapat felosztotta a bemutatandó szöveget, így mindenki szerepelt. Volt olyan diák, aki nagyon határozottan, szinte rutinosan adta elő a saját szövegét, volt aki nagyon izgult. A verseny szoros volt, mivel tartalmilag alig volt különbség közöttük, a sorrendet a ppt-k és az előadás módja döntötte el.
A 7-8-os csapatok az iskola udvar zöldítési ötleteiket, javaslataikat mutatták be kis makettek formájában. Bár több iskolában évek óta zajlik az iskolai udvarok fejlesztése, sőt zöldítése, igazi ötlet parádét láthattunk, átfogó, és konkrét javaslatokkal, nem egy esetben a megvalósíthatóság, és a támogathatóság szempontjait is bevonva. Így láthattuk a még meglévő beton udvarok feltörését, zöldítését, kis tavakkal, gyeppel, sőt gyepréttel, majd minden esetben megjelent a megújuló energia, napelemek, napkollektorok formájában, kertben, tetőn, egy esetben a zöld tető, sőt tetőkert javaslatával. Fontos elem volt a csapadék víz hasznosítása, s a zöld sövények létesítése, és a hulladék hasznosítása, kerti komposztálás.
A két forduló eredményei összesítéseként az alábbi sorrend alakult ki:
A 5.-6.-os kategóriában:
I. A Barossi tőzikék, a Baross Gábor Általános Iskolából, felkészítő tanár: Felföldiné Pálmai Gyöngyi,
II. A Vízparti felfedezők, a Hermann Ottó Általános Iskolából, felkészítő tanár:Németh Józsefné,
III. Az Erdőjárók, a Bartók Béla Általános Iskolából, felkészítő tanár: Guruczi Mária, Fleischer Zoltánné,
IV. A Carabus granulatusok, A Gádor utcai Általános iskolából, felkészítő tanár: Perge Éva,
V. A Karimás rózsakerti pajzsbogarak, a Rózsakerti Református Általános Iskolából, felkészítő tanár: Miszlainé Koppány Imola,
A 7.-8.-os kategóriában:
I. A Bon Voyage,a Gádor utcai Általános Iskolából, felkészítő tanár: Hegedűs Tamás,
II. A Barossi cincérek, a Baross Gábor Általános Iskolából, felkészítő tanár: Felföldiné Pálmai Gyöngyi,
III. A Duna kavicsok, a Herman Ottó Általános Iskolából, felkészítő tanár: Patkóné Kiss Adél,
IV. A Bartókos Kék iringók, a Bartók Béla Általános Iskolából, felkészítő tanár: Séra Péterné,
V. A Budai Zöldikék, a Budai Nagy Antal Gimnáziumból, felkészítő tanár: Kurucz Krisztina.
A versenyt számos kerületi vállalkozás támogatta, így a díjazáshoz, sőt az iskolakert zöldítése első lépéséhez a Fitoland járult hozzá, díjakat adott még a Bakos Művek, a Tropicarium, és a Lics Pincészet, anyagilag támogatta a versenyt a Tomosdokk, és az Ipartestület, a vendéglátást pedig a Müller pékség, a Csupa Vitamin Kft. és a Delikát Közért a Szomszédok Piacáról segítette.
Köszönet a résztvevő hat iskolának, és felkészítő tanárainak – a Herman Ottó, a Baross Gábor, a Gádor utcai, a Rózsakerti, a Bartók Béla Iskolák, és a Budai Nagy Antal Gimnázium képviseletében -, valamint a házigazda Hugonnay Vilma Iskolának.

Képes összefoglaló a versenyről

2015. november 9. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés