Nagytétényi séta 2016. június 8.

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Városi sétáink körében évadzáró nagytétényi sétát tartottunk. Néhány érdeklődővel az M0 – M6 csomópont mentén lévő Angeli úti körforgalomnál lévő kálváriánál találkoztunk. Firisz Sándor volt kalauzunk, aki aktív részese volt a rehabilitációs folyamatnak. A kálváriát a csomópont építésekor helyezték át ide, korábban feljebb, az Angeli út túloldalán volt, eléggé rossz állapotban, itteni helyén egy ház állott, amit a csomópont közelsége miatt kisajátítottak. Szó esett a terület vízrendezéséről, ami érdemben sajnos sem az M0 építésekor, sem a rehabilitációs munkák, a nagyarányú talajcsere idején, de az M6 építésekor sem valósult meg. Az M0 töltés alatt is több forrás van, melyek kétoldalt szivárognak, jelennek meg felszíni vizek formájában. A Sulák patak rendszere vízgyűjtőjében vagyunk, számos árokkal, vízfolyással, melyek rossz lefolyásúak, jelentős a pangó víz a területen az aktuális időjárástól is függően. Ez jellemző magára a Sulák patakra is, ami az érdi határon húzódik, és halad a Duna felé.
Az Angeli úton lefelé érintettük az egykori kacsató területét, a zsidó temető felett, egy árvédelmi töltés, vagy nyúlgát mentén. A terület több m vastagságban volt feltöltve Metallochemiás salakkal, amit a rehabilitáció idején kitermeltek, de a tavat nem lehetett visszaállítani, miként az okafogyottá vált töltést sem lehetett elbontani. Szó esett a töltésen túli egykori epreskertről, ahol szintén volt talajcsere, de a vízelvezetési viszonyokat nem kellően figyelembe véve, aminek a szomszédos ingatlanok látták kárát.
Érintettük a Kohász pályát, ami a rehabilitáció idején szintén megújult, majd kisétáltunk a kiserdőbe. Az egykori véderdő helyén a talajcsere után suhángokat telepítettek előnevelt fák helyett, így azok most kezdenek cseperedni. Az egykori két kút most is látható, környezetükkel foglalkoznak, a fák innen eltűntek, és kaszálják a területet, vizük elszivárog a közeli csatornába.
A Fáy Ferenc utcán láttuk a közelmúlt csatorna projekt hatásait, a régi szennyvíz csatorna csapadékvíz elvezető lett, még mindig tisztításra szorul, a benne lévő üledékek szaga kellemetlen a környéken, míg az út tengelyben megépült az új szennyvíz csatorna. A régi aknák helyén víznyelő rácsok vannak, de sok helyen magasan, így funkciójukat alig tudják ellátni.

Képes összefoglaló a sétáról

2016. június 9. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés