Levélváltás a Légügyi hatósággal a dél-Buda feletti repülési csatornák ügyében

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Az elmúlt hónapok lakossági panaszait követően a nyár óta tapasztalt intenzív repülési, elsősorban felszálló forgalom ügyében, az alábbi levelet írtuk a Légügyi hatóságnak.

Bp. 2018. december 10.
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály
1440 Bp. Pf. 1.
caa@nfm.gov.hu

Tisztelt Cím,

A nyári időszakban, igen erőteljesen megnövekedett a dél-budai térséget érő, a Liszt Ferenc reptérről felszálló repülőgépek zajterhelése, ami napjainkig is tart. A nap egyes időszakaiban pár percenként haladnak el déli irányban a repülőgépek, még jócskán emelkedő stádiumban, meglehetősen alacsonyan, és az intenzív hajtómű tevékenység kapcsán jelentős zajterhelést, zavaró hatást jelentenek a térségre nézve. A felszálló gépek a város felett tesznek egy félkört, majd délre fordulva haladnak el Újbuda, Budafok, Nagytétény felett. Tisztában vagyunk vele, hogy e térség nem része a reptér zajgátló védő övezetének, de a zavaró hatás, a zajterhelés ettől még jelentős mértékben fennáll, a szabadtéren tevékenykedőknél kifejezetten zavaró, és hosszútávon nyilvánvalóan más zajterhelésekhez hasonlóan egészségügyi hatása is van.
Tudjuk, hogy a reptér forgalma az elmúlt időszakban nagymértékben megnövekedett, és a felszálló, leszálló forgalom terhelését igyekeznek teríteni a város és az agglomeráció térségében, de érthetetlennek tartjuk, a felszállási folyamatot ilyen hosszan és intenzíven sűrűn lakott területek fölött bonyolítani. A kérdéskörben a térség képviselője Molnár Gyula a parlamentben is kérdést tett fel, annak tartalmát feltehetően ismerik, és tudomásunk van arról is, hogy az Állampolgári Jogok biztosa is vizsgálódik az ügyben.
Kérjük tájékoztatásukat, milyen intézkedéseket kívánnak tenni a tágabb térség légügyi zajterhelése mérséklése érdekében, és konzultációs lehetőséget kérünk ezügyben a térség más, a témával is foglalkozó civil szervezetei bevonásával.

Üdvözlettel,

Mészáros Péter
elnök

A választ itt csatoljuk

2018. december 20. csütörtök

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés