Levél Fazekas Sándor miniszter úr részére a nagytétényi levegőszennyezettségi mérőállomás ügyében

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Fazekas Sándor
miniszter úr részére
Földművelésügyi Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr,

A fővárosi automata légszennyezettségi mérőhálózat keretében korábban, kerületünkben Budafok-Tétényben két mérőállomás működött, Nagytétényben, a Nagytétényi út mentén elsősorban közlekedési, lakóterületi, míg Budatétényben a Tűzliliom utcában a lakótelepen, háttér jelleggel. A nagytétényi állomás néhány évvel ezelőtt leszerelésre került, a helyén alakult ki az Országzászló tér, a mai országzászlóval.
Ugyanakkor aláhúzandó, hogy Nagytétényben komoly légszennyező források voltak, és vannak ma is. A korábbi ipari szennyező források ugyan visszaszorultak, megtörtént a korábbi Metallochemia és térsége mentesítése, azonban számottevő ipari tevékenység maradt a déli területeken. Ehhez jött a korábban is jellemző közlekedési terhelés növekedése, megépült az M0, és az M6 autópálya, azok itteni találkozása az ország legnagyobb autópálya csomópontja, és jelentős a 6-os és 7-es utak forgalma is. Ezen túl pedig főleg a téli időszakban számottevő a fűtési szennyezés a lakóövezetekben.
A mai levegőszennyezettségi térképeken is rendre e térség a főváros legszennyezettebb övezetei közé tartozik, bár azt a budatétényi állomás mellett legfeljebb modellszámítások alapozzák meg. Szükségesnek tartanánk és javasolnánk ezért a fővárosi mérőhálózat fejlesztése során egy nagytétényi, közlekedési és lakóterületi jellegű mérőállomás telepítését, pl. az M0-M6 autópálya csomópontja térségében, az Angeli úti lakóterületen.
Kérjük, támogassa ezt a kezdeményezésünket, ami összhangban van a helyi lakók igényeivel, akik pontosabb képet szeretnének kapni közvetlen környezetük, így a levegőminőség állapotáról. Örömmel vennénk az Ön, és a témával foglalkozó vezető munkatársai látogatását a térségben, ahol szívesen kalauzolnánk Önöket.
üdvözlettel,

Mészáros Péter
elnök
Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

Bogó Ágnes
elnök
Nagytétényi Ember és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület

Kapják:
Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Budapest, 18. vk.
Karsay Ferenc polgármester, Budafok-Tétény önkormányzata,

A levél aláírt változata

A miniszter úr válasza

Válaszunk a miniszter úr részére,

Bp. 2016. szeptember 29.

Fazekas Sándor
miniszter úr részére
Földművelésügyi Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr,

Re: Nagytétényi légszennyezettség mérő állomás

Köszönettel vettük válaszukat a nagytétényi mérőállomás ügyében tett javaslatunkra. Munkatársai félreérthették levelünket, mert nem két új mérőállomás telepítését javasoltuk, hanem a korábban működő, majd leszerelt nagytétényi mérőállomás újra indítását. Nagytétény helyzetét, terheltségét nem kell aláhúzzuk, azt levelünkben is említettük.
Egyetértünk azon megállapításukkal, hogy a légszennyezés megelőzése, csökkentése a legfontosabb feladat, sajnos azon a téren sem állunk jól, hazánk az EU-ban az elsők között szerepel a légszennyezettség folytán bekövetkező élethossz rövidülések tekintetében, különösen az ilyen terhelt régiókban, mint fővárosunk térsége, benne Nagytéténnyel. Itt igen fontos lenne a tudatosítás, a lakosság tájékoztatása az aktuális légszennyezési viszonyokról, ahol a modellezésen túl helyi aktuális adatok is sokat jelenthetnek. E tekintetben a fix telepítésű mérőállomások mellett, amiknek levelükben említett telepítési és működtetési költségeit túlzottnak tartjuk, a mai információs és mérés technikában számos más lehetőség van. Ilyen, rugalmas és gyors tájékoztatást segítő megoldás a mobil mérőállomások lehetősége, amelyek a hazai rendszerben is működnek. Egy ilyen mobil mérőállomás időszakos telepítése Nagytétényben sokat segíthetne a tájékoztatásban, tudatosításban. Ebben, a telepítésben, a tájékoztatásban, a lakossággal való kommunikációban egyesületeink is örömmel működnének közre, egyben ennek kapcsán is, megismételjük az Ön, ill. a témával foglalkozó vezető munkatársai meghívását egy nagytétényi sétára.
Bízva az eredményes együttműködésben,

üdvözlettel,

Mészáros Péter Bogó Ágnes
elnök elnök
Zöld Jövő Környezetvédelmi Nagytétényi Ember és Érdekvédő
Egyesület Környezetvédelmi Egyesület

Kapják:
Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Budapest, 18. vk.
Karsay Ferenc polgármester, Budafok-Tétény önkormányzata,

2016. szeptember 30. péntek

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés