- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Környezetvédelmi Csapatverseny – Terepgyakorlat a Hárosi öbölben 2019. május 23.

Posted By wmester On 2019. május 24. péntek @ 16:22 In Aktuális,Dunapart | Comments Disabled

Immár hagyományos felsőtagozatos környezetvédelmi csapatversenyünket ebben az évben a Hárosi Dunapart térségére terveztük. A Hárosi öböl, a Duna parttal, majd a M0 alatti ártéri erdő, a Kis Háros szigetig rendkívül értékes, egyben látványos természeti területünk, élménynek és okulásnak is kitűnő. A verseny útvonalát és a kapcsolódó munkafüzetet Gergely Attila botanikusunk tervezte meg, készítette elő. A terv az volt, hogy a Növény utcán lemenve az ottani Csutak büfétől indul a versenypálya, és öt állomással tűzdelve, ahol feladatok várják a csapatokat, jutunk el a Lovasklubig, ahol a bázis lesz. Tananyagként elsődlegesen a néhány éve kiadott kis füzetünket ajánlottuk, a Nagytétényi Dunapart Természeti értékeit, ill. további, a honlapunkon fellelhető egyéb információkat a Duna partról, a Háros és a Hunyadi szigetekről. A nevezések a korábbi évekhez képest jól alakultak, talán a vonzó, és érdekes környezet is segített az aktivitásban. Több olyan iskola is nevezett, akik az elmúlt években ritkán jelentek meg, és új, fiatal tanárok is feltűntek, akik a biológia – környezet oktatásában vesznek részt.
A versenyt hagyományosan két korosztályban, 5-6. és 7-8. osztályosoknak hirdetjük, háromfős csapatokkal. Egyfordulós a verseny, tehát a beérkezés után kiértékelés, és eredményhirdetés is történik a cél állomáson, ami azonban jó időbe telik. Jelen esetben 8 iskola 15 csapata nevezett, ami rekord közelinek számít a műfajban. Az ilyen jellegű verseny jelentős logisztikai előkészítést igényel, a munkafüzet megtervezésén túl, annak kinyomtatása, az állomási segédletek, képek összegyűjtése, nyomtatása. Ehhez járul a helyezettek díjazását képező tematikus ajándékok begyűjtése, megvásárlása. Ehhez támogatóként jelent meg idén is a Dél-Budai Tankerületi Központ, s további helyi vállalkozásokat kértünk fel erre, így a Fitoland cserepes virágokat, a Bakos Művek fadobozokat adott, a Müller pékség kifliket a célban való ellátáshoz, ehhez a Tankerület csokit és gyümölcslét is biztosított, a nyomtatási munkákat az Ipartestület fedezte. Jelentős önkéntes munka szükségeltetik egy ilyen versenyen, a díjak beszerzése, begyűjtése, elsősorban a Duna Ipoly Nemzeti Parktól, és a Magyar Madártani Egyesülettől, az anyagok helyszínre szállítása, a díjak előzetes szortírozása. Önkénteseink végezték a csapatok indítását, majd az öt állomáson a gyerekek fogadását, a további kérdések feltételét, az orientációt, segítést, s a célban a fogadást, kiértékelést.
Az elmúlt esős napok után a verseny előtt közvetlenül a Lovasklubtól visszafelé bejártuk a tervezett útvonalat, s kiderült, hogy az M0 hídtól délre eső ártéri erdőben eltűnt az ösvény, így a nedves aljnövényzetben való gázolást kiváltottuk a felső úttal, ami a Duna telep felé vezet. Az M0 híd alatt egyértelművé vált, hogy a felújítási munkák miatt a híd alatt sem lehet elmenni az ártéren, hanem a fenti aluljárón keresztül, a kerékpárút folytatásában. Ennek megfelelően jelöltük ki az állomásokat, 1. a Hárosi öböl elején – Tájtörténet címmel – itt a csapatok lementek a parti ösvényre. A 2. állomás a parti ösvény vége felé, annak a kerékpárútra való feljárójánál alakult ki – Ligeterdő -. A 3. állomás a kerékpárút aluljárója előtt volt – Hárosi öböl -, a 4. az aluljáró után – Az ártér állatvilága – majd az 5. a Duna telep elérésekor – Természetvédelem – innen visszafelé, a Lovasklubba lehetett beérni. Az állomásokon tehát a munkafüzet kérdései mellett védett növények, állatok képeiből kellett húzni, és azokat felismeri, beírni a füzetbe.
A Csutak büfétől szakaszosan indultak a csapatok, ami 15 csapatnál már idő, és az állomásokon is jó pár percet igényelt a kérdések közös áttekintése, a válaszok beírása. Itt a segítők nagy munkát végeztek, Grófné Mauzi néni, Varga Zsuzsa, Palla Balázs, Pázmándi Péter és Gönczi János. A startban és a célban Steindl Zsuzsa, Tamás Ágnes, Miklós Erzsi és Darvas Kata tanárnő működtek közre, majd az értékelésben, s az útvonal mentén ott volt Tímár Géza is. A Lovasklubban ellátmány, és szerepjáték, ill. landart feladatok várták a gyerekeket, és Schütt Margit tartott vezetéses sétát a lovardában. Öt órára érkezett be az utolsó csapat, s megtörtént az értékelés, díjkiosztás. Számos természetvédelmi tudatformáló anyag jutott el a gyerekekhez, és az iskolákhoz is, így minden iskola kapott egy „mobil” rovarszállót vagy denevér odút, nagymennyiségű poszter került kiosztásra, így az év madara a gólyatöcs, és az év kétéltűje, a foltos szalamandra, poszter, és más formában, a dobogósoknak kis könyvecskék az állat és növényvilágról, és az említett adomány ajándékok. Az estébe hajló értékelésben megállapíthattuk, hogy érdemes volt ezt a délutánt a természetvédelem ügyének szánni, maga a környezet is élmény volt a gyerekeknek, bizonnyal arra inspirálja őket, hogy máskor is eljöjjenek ide és értékeljék azt ami itt van. Köszönet a tanároknak, a felkészítő munkáért és azért, hogy elhozták a gyerekeket ilyen nagy számban.
Az eredményekről sem feledkezzünk meg azonban, mindkét kategóriában, talán nem egészen meglepő módon azonos eredmény született, I. helyezett az 5-6.-os korcsoportban a Baross iskola csapata, és ugyanez a helyzet a VII-VIII.–os korcsoportban. Második helyen végeztek mindkét kategóriában a Kossuth iskola, 3. a Gádor utcai iskola csapatai. De itt volt és eredményesen szerepelt a Bartók iskola három (!) csapata, az Árpád és a Nádasdy iskola két csapata, és a Hugonnay valamint a BNA egy-egy csapata.

Gyülekezés és indulás a Csutak büfétől [1]

Gyülekezés és indulás a Csutak büfétől

Mauzi nénivel a 2. állomáson [2]

Mauzi nénivel a 2. állomáson

A Hárosi öbölben [3]

A Hárosi öbölben

Gönczi Jánossal az 5. állomáson [4]

Gönczi Jánossal az 5. állomáson

Séta a lovardában Schütt Margittal [5]

Séta a lovardában Schütt Margittal

Szerepjátékok előadása [6]

Szerepjátékok előadása

A lovarda közben működik [7]

A lovarda közben működik

Landart - Baross [8]

Landart – Baross

Eredményhirdetési kavalkád [9]

Eredményhirdetési kavalkád


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/kornyezetvedelmi-csapatverseny-terepgyakorlat-a-harosi-obolben-2019-majus-23/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060506.jpg

[2] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060510.jpg

[3] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/IMG_2660.jpg

[4] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060511.jpg

[5] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060519.jpg

[6] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060524.jpg

[7] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060528.jpg

[8] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1060530.jpg

[9] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/IMG_2728.jpg

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület