Környezeti terepverseny a Tétényi fennsíkon a kerületi felsőtagozatos iskolák számára

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Környezeti terepverseny a Tétényi fennsíkon 2014
Ebben az évben a kerületi felsőtagozatos környezeti csapatversenyt egyesületünk rendezte. E versenynek már komoly hagyományai vannak, a 90-es években a Kossuth Iskola kezdte környezetvédelmi verseny formájában, az iskolában. Majd kisebb visszaesés után a Herman Ottó iskola, elsősorban Karancz Éva tanárnő vállalta fel az ügyet, előbb iskolai környezetben, majd terepversenyek formájában, a fennsíkon, a Duna parton, Hunyadi szigeten, Kamaraerdőben.
Ebben az évben visszatértünk a Tétényi fennsíkra, jobban felhívni az új generációk figyelmét erre az értékünkre. A verseny két fordulóból állt, a terepversenyből a fennsíkon, itt Gergely Attila botanikusunk tervezett meg egy útvonalat, mely a tanösvény elejét érintette, majd az idei rehabilitációs zóna, egy új, kitisztított gyeprét mentén egy ligetes erdős zónába vezetett, végül kijutott a Kamaraerdő menti tisztásra, és a víztoronyig haladt tovább. A különböző élőhely típusoknak megfelelően hat állomás került megtervezésre, ahol a verseny munkafüzetében rögzített feladatokat kellett végrehajtani, kérdésekre válaszolni, így a fennsík védelme, az itt lévő cserje fajok, az ízeltlábúak, a gyíkok, a madarak, és a védett, és idegenhonos növények tárgyában, alapvetően a fennsík tanösvény füzete anyagára építve. Továbbá logót kellett tervezni maguknak, és házi feladatként a második alkalomra az 5-6.-os csapatoknak Herman Ottó életéről egy posztert összeállítani, és pár percben bemutatni, a 7-8.-os csapatoknak pedig egy általuk kiválasztott, a fennsíkon élő fajról egy öt perces power point bemutatót készíteni, és előadni.
A lebonyolítás támogatására a Kerületi Környezetvédelmi Alapnál nyújtottunk be pályázatot, mely bőkezűen, 150 ezer Ft-al támogatta a programot, ennek döntő részét a díjazásokra fordítottuk. Az elmúlt években csökkenő résztvevő iskola és csapat számot sikerült ismét növelni, kilenc iskola 16 háromfős csapattal nevezett, és vett részt az első fordulóban az október 2-i terepversenyen. Itt az egyesület önkéntesei szép számban jelentek meg, és segítették a csapatokat az állomásokon és a rajtnál, a célban egyaránt. Természetesen itt voltak az iskolák felkészítő tanárai is, akiknek döntő szerepük van abban, hogy összeáll e egy-egy csapat, és kellő felkészítést kapnak.
A második fordulóban, október 9-én a Herman Ottó iskolában a csapatok bemutatták a Herman Ottó posztereiket, majd power point anyagaikat. Ezeket az egyesület szervezőiből összeállt háromtagú zsűri értékelte, nagy súlyt adva a teljes verseny értékelésében ezen feladatoknak. A poszterek egyébként az iskolában maradnak, és a Herman Ottó emlékév zárása során kiállításra kerülnek. Végül, az összesítést követően sor került a díjkiosztásra. A kiírásnak megfelelően az első három helyezett csapatok kapták a legértékesebb ajándékokat, a Duna Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület anyagait, természetismereti könyveket, posztereket, más kiadványokat, a két első csapat tagjai még led fej, ill. kézi lámpákat is kaptak, a DINPI vászontáskáiban. Ugyanakkor a tanárok is kapcsolódó anyagokat kaptak, térképeket, munkafüzeteket, és más, a természetvédelmi nevelésben hasznos eszközöket.
Hangsúlyoztuk, hogy itt is a részvétel a fontos, és a téma, a környezet és természetvédelem művelése, önmagában az is jelentős volt, hogy 48 gyerek ismerkedett meg alaposabban a fennsík értékeivel, majd mélyült el Herman Ottó munkásságában, ill. egy kiválasztott fennsíki értékes fajhoz kapcsolódó tudnivalókban.
Köszönet a Kerületi Környezetvédelmi Alap támogatásának, és az önkéntes segítőknek, elsősorban Horváth Imréné főszervezőnek az egyesületünk részéről, továbbá, Csere Sárának, Grófné Máriának, Kalmár Bélának, Miklós Erzsébetnek, Reisz Zoltánnak, Tamás Györgynének, Tímár Gézának, Zombori Juditnak, Futó Enikőnek, és Darmay Józsefnének. Köszönet illeti a kilenc iskola – az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi iskola, a Bartók Béla úti két tanítási nyelvű Általános iskola, a Budai Nagy Antal Gimnázium, a Baross Gábor Általános Iskola, a Gádor Általános iskola, a Hugonnai Vilma Általános Iskola, a Herman Ottó Általános Iskola, a Kossuth Lajos két tanítási nyelvű Általános Iskola, és a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola tanárait.
Mészáros Péter

Képes összefoglaló a versenyről

A verseny eredményei

2014. október 13. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés