Firisz Sándor 1950-2016

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Alapító elnökségi tagunkra, Firisz Sándorra emlékeztünk a Zöld Jövő december 7-i estjén, emlékülés formájában, a csatolt képsort vetítve idéztük fel az elmúlt évtizedeket, személyiségét, munkáját erőfeszítéseit, eredményeit. Sokan jelen voltak a korszak tanúiból, résztvevőiből, mint Hajas Ervin polgármester úr, Szolnoki István tisztifőorvos úr, Haskó Katalin szociológusunk, és a tétényiek.

A képsort itt nézhetik meg

A december 16-i temetésen a Budafoki Temetőben az alábbi búcsú szavak hangzottak el részünkről:

Tisztelt Megemlékezők, Tétényiek, Kedves Zsuzsa, Gyerekek, Polgármester Úr, Képviselő Úr,
Úgy gondoltuk, hogy szólni kell, Sanyi életműve mellett nem mehetünk el szótlanul, a közösség hálával tartozik neki azért, amit tett. Mi csak 1989 tavasza óta ismertük egymást, akkor nyílt lehetőség arra, hogy tegyünk valamit a tétényi szennyezés, a rehabilitáció ügyében. A 60-as 70-es években már nyilvánvaló volt a súlyos szennyezés Nagytétényben, de az akkori viszonyok nem tették lehetővé a fellépést, ezzel együtt a helyiek, Firisz Sanyi, Bogó Ági, Végvári Ági már korábban elkezdték a mozgolódást.
89-et követően Sanyi 15 évet rááldozott a rehabilitáció kiharcolására, kitartás, szívós munka jellemezte, egzisztenciáját is alárendelte mind ezeknek, ugyanakkor szép család vette körül, felnevelte gyerekeit. Igazi autodidakta volt, különösebb előképzettség nélkül, de önképzéssel sok mindent megtanult, sok mindennel foglalkozott. A 90-es évek elején rehabilitációs tanulmányt készített az ólomszennyezés kezelésére, és a terület utóhasznosítására, amiből sok minden megvalósult. Hulladékgazdálkodási tanulmányt készített, amely akkor előremutató volt, még a mára megvalósultakhoz képest is. Az utóbbi években pedig vasúti biztosító berendezésekkel kapcsolatos kutatásokat végzett, a témával foglalkozó műegyetemi kollegám szerint is, kitalálta azt ami van, és olyan előremutató javaslatokat dolgozott ki, amik a mai szakma számára is meglepőek, akik persze nem szívesen veszik ha valaki kívülről beleszól a dolgaikba.
Erő, eltökéltség jellemezte a munkában, és a kritikus időpillanatokban az mindig segített, amikor leállni látszottak dolgok, összehívta a „tárcaközi” bizottságot, itt is voltak a tárcák képviselői, a „sarki pékségben”, országgyűlési képviselők, Németh Zsolt, Lendvai Ildikó is partnerek voltak. Miközben a gazdasági tárcánál nekem mindig azt mondták, hogy ne képzeljük azt, hogy 1500-2000 ember kedvéért idehoznak 12 milliárdnyi közpénzt. És mégis el tudta érni az áttörést, nélküle ez így nem valósult volna meg, nyugodtan mondhatjuk.
A múlt heti megemlékezésen valaki ki is emelte, Sanyi jelentős alakja volt ezen évtizedeknek, nemcsak Tétényben, az egész kerületben. Figyelem, érzékenység jellemezte az emberek iránt. Komoly szerepe volt a rehabilitáció menedzselésében, a mindennapokban, hitele volt az embereknél, nélküle be sem engedték volna a felmérőket, és később a kivitelezőket a kertekbe, az ingatlanokba.
Életműve megörökítése, a mi felelősségünk, a mi feladatunk, ezt ránk rótta, sokszor említette, hogy fel kell dolgozni az elmúlt évtizedek anyagait, történetét, és megörökíteni, tanulságképpen is.
Köszönjük Sanyinak amit tett, a helyi közösségért, és megőrizzük emlékét.

Tisztelt Gyászoló Család, Barátok, Kedves Sanyi, Kedves Barátom!
Szomorú szívvel állok előtted. ’89-től dolgoztunk együtt, aminek nagyon örültem. Jó humoroddal, intelligenciáddal, kitartásoddal példát mutattál.
Az Embervédő Egyesületnek és a Polgári Körnek is alapító tagja voltál. Sanyi csupa nagybetűvel EMBER volt, aki csak a tiszta értékeket fogadta el és tisztelte meg!
A Tétényiek nevében köszönjük, hogy e szennyezett terület újra élhető lett, ahogy mi hívtuk „Tétény Köztársaság”!
Sok nehéz helyzetet és sikereket is megéltünk együtt. Köszönjük a Családnak, Zsuzsának, Gyermekeidnek, hogy támogattak ebben a 27 évben. Büszkék lehettek a családszerető férjre, apára. Ígérem, emlékét megőrizzük tisztelettel!
Több munkatársad, barátod is búcsúzik Tőled, kik ma nem lehetnek jelen, de ott voltak a civil egyesületek által tartott megemlékezésen (mint például: Gömöri Géza doktor úr, Ledniczki Sándor képviselő úr, Hajas Ervin polgármester úr, Szolnoki főorvos úr és mások).
Közös kedvencünk, a Republik-os Cipő szavaival köszönök el Tőled a Barátok nevében:
„A csend beszél tovább, helyettem ő mondja el. Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat!”
Nyugodj békében!

2016. december 19. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés