Élőhely kezelési és madártani akciónap a Tétényi fennsíkon – 2018. február 10.

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

A fennsíkon nyolcadik alkalommal tartottuk meg a téli akciónapot a Magyar Madártani Egyesülettel közösen. Ilyenkor az aktuális élőhely kezelési projekt keretében a korábban levágott cserjéket, tájidegen fajokat gyűjtjük össze, esetleg továbbiakat vágunk, a déli órákban pedig madárgyűrűzés van a résztvevőknek. Idén folytatva a tavalyi munkát a tanösvény alsó szakaszán, a fenyőerdő mentén befelé hatolva jelentős területeken történt meg a cserje vágás, ritkítás az előző két hétben, elsősorban a Fitoland közreműködésével, de besegített a Főkert csapata is, akik a fővárosi védett területek kezelését végzik amúgy.
Ezúttal a szokásosnál kevesebben jöttek, a nap folyamán 30-40 körül mozgott az önkéntes segítők száma, elsősorban a gimnazistákat hiányoltuk. Itt voltak a Madártani Egyesület önkéntesei, néhány Zöld Jövős, de pl. volt egy geocachinges csapat, érdeklődők Budaörs Kamaraerdőről, és a fővárosi őrszolgálat, valamint a Főpolgármesteri Hivatal képviselői. A cserje hordás során tűnt ki, hogy igen nagy mennyiséget vágtak le az előző napokban, így a tanösvény menti depónia sor után a belső, és a fenti zónában is további cserje depókat képeztünk, úgy, hogy a következő hetekben a darálógép be tudjon jutni a területre, és a darálékot el tudják szállítani. A cserje vágás természetesen nem differenciálatlan volt, cserje csoportok és fák maradtak a madaraknak.
Délben madárgyűrűzés volt a háttér ismeretekkel együtt, kormeghatározás, fizikai kondíció, súly mérés, találkoztunk szén és kékcinkékkel, őszapóval, és zöldikével, egy szlovákiai gyűrűzésű cinke is akadt. A tábori büfé bázison folyamatos volt az ellátás, majd folytatódott a munka.
Délután a megmaradt mintegy húsz fővel hatalmas munkát végeztünk, a levágott cserje nagy részét összehordtuk, jelentős gyep területek szabadultak fel. Tavasszal a vegetáció előrehaladtával folytatódik a projekt, itt a cserje csonkok kenése várható, majd bejárások, séták lesznek, és április májusban a fenti volt hizlaldai területen a lósóska kaszálása.

Tájékoztatás munkakezdés előtt

Tájékoztatás munkakezdés előtt

Folyik a cserje hordás

Folyik a cserje hordás

A munka hősei

A munka hősei

Madárgyűrűzés délben

Madárgyűrűzés délben

Cserje depóniák a nap végén

Cserje depóniák a nap végén

2018. február 11. vasárnap

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés