- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Élőhely kezelési és madártani akciónap a Tétényi fennsíkon – 2020. február 22.

Posted By wmester On 2020. február 24. hétfő @ 06:50 In Aktuális,Tétényi fennsík | Comments Disabled

Tizedik alkalommal tartottuk meg a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködésben akciónapunkat. Ezúttal a felső területekre került a sor a Kamaraerdei út és a Mechanikai Művek, a városhatár között lévő értékes gyeprétet kezeltük, de munkába vesszük majd a fenyőerdő mögötti rét tisztítását is. A megelőző hetekben a Fitoland és a Főkert munkatársai levágták a kijelölt terület cserjéit, de a mozaikos jelleg fenntartására fás, cserjés foltok bőségesen maradtak. A Dülő út belső zónájában volt a bázis és a gyülekező, a honvédségi korszakból örökölt betonút maradványokat is felhasználva, nem messze az itt letelepült méhészettől. A nap folyamán mintegy 60 fő jelent meg, az MME önkéntesi, helyiek, civilek. Itt volt a Polgárőrséghez kapcsolódó helyi önkéntes tűzoltóság több munkatársa új szerkocsijukkal, felszerelésükkel, a Főkert munkatársai, a helyi Környezetvédelmi és közrendvédelmi bizottság elnöke és egy tagja, a Főpolgármesteri Hivatal természetvédelmi tanácsosa, és természetesen a Fitoland kollégái a cserje daráló géppel.
Az indító üdvözlések, a terület értékei, az élőhely kezelés céljai és a mai munka főbb elemei felvázolása után elindult a munka, ami nagyobbrészt a levágott cserjék darálógéphez való hordását jelentette, idővel egyre nagyobb távolságokról, de további vágások is folytak és kéziszerszámokkal is folytattuk a cserjék, fenyők vágását, emellett jelentős hulladék mennyiség is begyűjtésre került a területről. A cserjésedés itt nem intenzívebb a fennsíkon szokásosnál, de a közeli erdősávból kiinduló fenyősödés erőteljes, rengeteg kis és nagyfenyő is kivágásra került. A behordott cserje tömeg hamar legyőzte a darálógépet, ami a jövő héten is itt dolgozik majd. A madárhálók reggeltől aktívak voltak a közelben, és a gyűrűzési bemutató a hagyományok szerint délben zajlott le. A délelőtt folyamán egyébként mintegy 80 kismadár került a hálókba. Az MME kantinja egész nap működött, ahol szendvicsek, meleg tea és kávé mindig rendelkezésre állt.
Köszönjük az önkéntesek és a résztvevő szervezetek közreműködését. A munka kora tavasszal még a fenyőerdőn túli értékes gyepek tisztításával folytatódik, majd az alsó, korábban kezelt területeken a feljövő sarjakat kaszáljuk, később a volt hizlalda gyomkaszálása és a tanösvény menti fenyőmagoncok begyűjtése jön, a tavaszi bejárások, séták közepette.

Gyülekező, tájékoztatás - Korda MarcivalGyülekezés, tájékoztatás Korda Marcival [1]

Folyik a munka [2]

Folyik a munka

Cserje darálás [3]

Cserje darálás

ellátó bázis [4]

ellátó bázis

Timár Géza munkában [5]

Timár Géza munkában

a polgárőrség katasztrófavédelmi egysége is besegített [6]

a polgárőrség katasztrófavédelmi egysége is besegített

cserjehordás [7]

cserjehordás

madarászás közönséggel [8]

madarászás közönséggel

cinege [9]

cinege

cserje depónia, több napi darálás [10]

cserje depónia, több napi darálás


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/elohely-kezelesi-es-madartani-akcionap-a-tetenyi-fennsikon-2020-februar-22/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070407.jpg

[2] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070412.jpg

[3] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070414.jpg

[4] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070404.jpg

[5] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070411.jpg

[6] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070396.jpg

[7] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070415.jpg

[8] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070429.jpg

[9] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070436.jpg

[10] Image: http://www.zoldjovo.hu/wp-content/uploads/P1070419.jpg

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület