- Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület - http://www.zoldjovo.hu -

Élőhelykezelési és Madártani akciónap a Tétényi fennsíkon, 2014. február 22.

Posted By wmester On 2014. február 24. hétfő @ 09:31 In Aktuális,Tétényi fennsík | Comments Disabled

Nagy érdeklődés és részvétel mellett folyt az immár hagyományos Tétényi fennsík akciónap a Magyar Madártani Egyesület és a Zöld Jövő szervezésében. Ezúttal a folyó élőhelykezelési projekthez kapcsolódtunk, melynek keretében az elmúlt hetekben már nagy területen levágásra került a cserje, és a tájidegen fafajok, elsősorban a tanösvény második és harmadik állomása között, mind a Balatoni út, mind a belső területek irányában. A fő munka a levágott cserje begyűjtése és az utak mellé deponálása volt, hogy a talaj felszáradásával a daráló
géppel be lehessen jönni, és ledarálni a levágott anyagot. Ez jelentős területen, mintegy tíz hektáron zajlott.
A nap folyamán mintegy ötven fő jelent meg, elsősorban az MME önkéntesei, de számos más érdeklődő jött, így középiskolások, az Eötvös Gimnázium két osztályából, és a Városmajori Gimnáziumból, akiknek az MME igazolni tudta az önkéntes munkavégzést, ehhez azonban az is kell, hogy a tanintézménynek szerződése legyen a szervezettel. Itt volt a Főpolgármesteri Hivatal természetvédelmi előadója, valamint két természetvédelmi őre is. A munkát Korda Márton természetvédelmi és erdőmérnök, egyesületünk szakértője, a Soproni Egyetem munkatársa irányította, az MME részéről Bajor Zoltán a budapesti csoport vezetője volt a szervező.
Jelentős mennyiségű levágott cserje gyűlt össze, és a terület szélein további cserjék és elsősorban fenyő került levágásra, a Balatoni út menti fenyő véderdőből nagy volt a terjeszkedés az elmúlt években. A belső övezetben pedig az ott lévő kis erdőfoltig jutottunk el, annak mentén került reggel felállításra a madarászháló, melyből folyamatosan jöttek a gyűrűzendő madarak. Nagy volt a madárjárás, elsősorban szén és kék cinkék, őszapók, s a folyamatot a gyerekek, középiskolások élvezettel követték, tenyérbe vehették a meggyűrűzött madarakat.
A következő hetekben a darálás mellett a vegetáció megindultával bekenjük a vágás felületeket sarjadást gátló vegyszerrel, majd a tanösvény tábláit cseréljük, javításra kerül két nagy indító tábla is, a Kamaraerdei út és a Dózsa György útnál, ritkítjuk a terjedő fenyőmagoncokat, és tavasszal kaszáljuk a lósóskát az egykori hizlaldánál.

Képes összefoglaló


Article printed from Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület: http://www.zoldjovo.hu

URL to article: http://www.zoldjovo.hu/aktualis/elohely-kezelesi-akcionap-a-tetenyi-fennsikon/

© 2002–2010. Zöld Jövõ Környezetvédelmi Egyesület