A nagytétényi rehabilitáció 30 éve

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

A nagytétényi rehabilitáció 30 évét felidéző sétát és ülést tartottunk október 2-án a korabeli és későbbi résztvevők jelenlétével. A Metallochemia, a nehézfémeket is feldolgozó üzem a múlt század eleje óta működött a területen, súlyos szennyezést okozva a térségben. A rehabilitáció szükségessége 1989-ben vált nyilvánvalóvá, amikor a rendszerváltozás kapcsán lehetőség nyílt a szerveződésre, a nyilvánosságra, s erre az időszakra tesszük a rehabilitációs folyamat elindulását.
Az egykori gyártelep bejáratánál találkozott a társaság, ahol ma a szennyezett anyagokat, földet befogadó szarkofág található. Itt volt Keresztes K. Sándor korabeli környezetvédelmi miniszter, Kemény Attila államtitkár, és az akkori és későbbi Környezetvédelmi minisztérium számos munkatársa. Itt volt Csobánki Jenő akkori tanácselnök, később alpolgármester, a kezdeményező helyiek részéről Bogó Ági, majd a Cziffra házban Kékesi Olga doktornő, és számos helyi, tétényi polgár. A maiakat Hurták Gabriella főépítész asszony képviselte.
A szarkofág területére nem tudtunk bejutni, lévén őrzött objektum, és csak előzetes engedély kérés esetén lehetséges a látogatás, de a hely volt a lényeges, és annak mai helyzete. Erről emlékeztek és beszéltek a jelenlévők. Utána átmentünk a mai Fáy Ferenc utcába Firisz Sándor, a rehabilitációs folyamat kezdeményezője és mozgatója, résztvevője házához, ahol emléktáblája van. Itt Bogó Ági emlékezett, felidézve Sanyi aktivitását, személyiségét, és koszorút helyzetünk el emléktáblájánál.
A Cziffra házban egy képes, szöveges, kronologikus összeállítást vetítettünk a rehabilitáció időszakáról, folyamatáról, főbb fázisairól, melyhez Bogó Ági fűzött kiegészítéseket. Utalt a rehabilitáció egyik alap kompromisszumára, az M6 autópálya nyomvonala rávezetésére a gyártelep külső peremére, ez a társítás emelte ki a kátyúból a folyamatot, annak hátulütőivel együtt. Kiemelte, hogy a rehabilitáció történetét könyvben tervezzük összefoglalni, dokumentálni, melyre pályázati támogatás is rendelkezésre áll. Itt Kemény Attila államtitkár méltatta a kezdeményezők, elsősorban Firisz Sanyi és Bogó Ági eltökéltségét, kitartását, a korai és későbbi időszakokban, Keresztes K. Sándor miniszter pedig a rehabilitáció példaértékűségét emelte ki, s utalt a megjelent számos szakemberre, a korabeli minisztériumból.
Szó esett arról, hogy maradt feladat, így számos ingatlan és a közterületek jó része kimaradt az akkori rehabilitációból, talajcseréből, ugyanakkor a térséget már nem terheli a szennyezettségi bélyeg, felértékelődött, fejlődik, de jelen vannak a mai terhek is, mint az M0, M6 autópálya, vagy az egyik fő szennyezővé előlépett krematórium.
Végül a torták megszelésével és koccintásokkal zártuk az estet, beleértve Bogó Ági születésnapját is.

A nagytétényi rehabilitáció kronológiája

Metallochemia 1990

Metallochemia 1990

A szarkofág ma

A szarkofág ma

2019. október 4. péntek

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés