A Budafok-Tétény-i civil szervezetek felhívása a Budapest 18. országgyűlési választókörzetben induló egyéni képviselő jelöltjeinek, a Nagytétényi Kastélymúzeum sorsa ügyében, és a jelöltek válaszai

Nyomtatóra optimalizált verzió, nyomtatás.

Budapest 18. számú országgyűlési választókerület egyéni képviselőjelöltjeinek!

Tisztelt Országgyűlési Képviselőjelölt Asszony/Úr!

A XXII. kerület egyik legértékesebb műemléke, Nagytéténynek pedig legnagyobb idegenforgalmi vonzereje a Száraz-Rudnyánszky kastély, közismert mai nevén, a Nagytétényi Kastélymúzeum. A XVIII. század közepének egyik legkiemelkedőbb barokk építészeti alkotásában páratlan, Európában egyedülálló, a XV. századtól a XIX. század második feléig a hazai és európai bútorművesség remekeit felvonultató állandó bútortörténeti kiállítás található. A kastély évekkel ezelőtt kiürített és azóta is felújításra váró épületszárnyában – az idő közben elkészült szakmai programnak megfelelően – kapna helyet a még hiányzó, mintegy évszázadnyi bútortörténeti anyag, valamint egyéb szakmai részlegek, így többek között egy restaurátor- és másolatkészítő műhely, oktatóbázis is.
Sajnálattal értesültünk arról, hogy az évek óta esedékes rekonstrukciós munkálatok ebben az esztendőben sem indulnak meg. Nincs határozott, felelős ígéret arra sem, hogy belátható időn belül ezen a területen bármi érdemi változás történik. Ugyanakkor mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy – a múzeumokat, illetve közgyűjteményeket érintő új jogszabályok alapján –, az itt kiállított bútortörténeti anyag egysége is veszélybe került. A kapott intézményi tájékoztatás szerint, már felmérések történtek a más közgyűjteményekbe való átcsoportosításra figyelembe vehető értékeinkről.
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület társult civil szervezeteinek közösségét képviselő Civil Konzultációs Tanács tagjai kiállnak a Nagytétényi Kastélymúzeum építészeti értékeinek megóvása, az évek óta esedékes rekonstrukciós munkálatok mielőbbi megkezdése és a múzeumban elhelyezett műtárgyak helyben tartása, a kiállítás egységének megőrzése mellett!
Felszólítjuk a Budapest 18. számú választókerületének valamennyi – a 2014. évi országgyűlési képviselő választáson induló – jelöltjét, nyilatkozzon a választásig arról, hogy az egyéni képviselői programjában a Nagytétényi Kastélymúzeum ügyét milyen formában szerepelteti, illetve megválasztása esetén, mit tesz az esedékes rekonstrukciós program megvalósítása és az itt elhelyezett műtárgyak egységének védelme érdekében!

Budafok-Tétény, 2014. február 24.

A Kerületi Civil Konzultációs Tanács tagjai:

Bartos Mihály, Budapesti Városvédő Egyesület, Promontor-Tétény munkacsoport
Bogó Ágnes Nagytétényi Ember és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület
Kolláthné Hollósy Rita, Budatétényi Polgári Kör
Mészáros Péter, Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület
Schütt Margit, Promontorium Polgári Casino
Szántó Tamás, Rózsavölgy Egyesület
Witt János, Mesteriparosok, Vállalkozók, Kereskedők Egyletének Budafok-Tétényi Szervezete
Schmidt János, Bartók- Csút Lakótelepért Egyesület,
Szigeti Zoltán, Budafoki Péter-Pál utca és Környéke Polgári Kör,
Danyilakisz Katalin, Reneszánsz Hölgyek Társasága Egyesület
Schmidtné Érsek Éva, Magyar Nők Szövetsége XXII. Kerületi Tagszervezete
Czomba Ferenc, Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége XXII. Kerületi Tagszervezete
Péter Árpád, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XXII. Kerületi Tagszervezete,
Vizi Sándor, Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete,
László Istvánné, Nagytétényi Polgári Kör
További civil szervezetek részéről:
Babits László, Bartók Lakótelepi és Tétényi Közösségi Televíziós Kulturális Egyesület
Sziráki István, Budafok-Tétény Kertbarát Kör
Garbóci László, Mihalik Sándor Helytörténeti Kör

A jelöltek reflexiói, Jobbik:

Tisztelt XXII. kerületi Civil Konzultációs Tanács!

Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy a nagytétényi kastélyt és a benne lévő történelmi értékeket veszély fenyegeti. A problémát két szempontból közelíteném meg. Az egyik közvetlenül a kastélyt
érinti, a másik az országos szabályozást.

Az elsőre, ami a kastély sorsát illeti, egyértelmű választ tudok adni: minden eszközzel meg kell védeni a kerület ezen kincsét, amely központi szerepet játszhat a jövendő idegenforgalmi stratégia kialakításában is. Minden követ meg kell mozgatni, hogy védelmet és pénzt szerezzünk, legyen az országos erőforrások bevonása, vagy kerületi tartalékok mozgosítása. Nem engedhető meg, hogy feléljük, hagyjuk elveszni ezt a csodálatos értéket.

Ami a 2013. évi CXCV. törvényt illeti, arról már a parlamenti vitában is elmondtam, hogy botrány, szégyen, de a hazaárulás kifejezés sem lenne indokolatlan. A Fidesz-KDNP többség arra szavazott, hogy megteremti a kulturális javak széthordásának, elherdálásának lehetőségét, hiszen megfordítja a bizonyítási terhet,
és nem annak kell bizonyítania egy állami tulajdonú műkincs tulajdonjogát, aki azt az államtól el akarja perelni, hanem az államnak kell kétséget kizárólag bizonyítania, hogy jogszerűen jutott a birtokába. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki egy valószínűnek látszó igénnyel lép fel, és az állam nem tudja megfelelően megvédeni a pozícióját, automatikusan kiszolgáltatásra kell kerüljön bármilyen magyar történelmi
műkincs. Ez felháborító és elfogadhatatlan, ha lehetőségünk lesz, ezen a szabályozáson azonnal változtatni fogunk!

Tisztelettel,

dr. Staudt Gábor

az Aquila Párt válasza:

Tisztelt Mészáros Péter Úr!

Megdöbbenve olvastam a 3 mellékletet, bevallom azt ilyen mélyen nem tudtam, hogy a Kastéllyal ez a helyzet.
Biztosítom róla, ha módunkba áll mi MINDENT MEGTESZÜNK KASTÉLYÉRT, valamit azért is, hogy minden, ami van, megőrzésre kerüljön, semmi rombolás, semmi leépítés csak növelés, és megőrzés.
Kérem, ezt nem most találjuk ki, hogy ez nekünk fontos, hanem olvassa el a www.aqp.hu levő 70 oldalas programunkat. Igaz nincs benne szó a Kastélyról, de látható, hogy az egész országra kiterjedően azért fogunk küzdeni, hogy mindent, amit leromboltak: gyárak, üzemek, eladott szép, nemzeti értékek/épületek – ha lehet- , kifosztott épületbe az eredeti dolog visszaállításra kerüljenek.
Ez az AQP-nek mind nemzeti érték, valamint munkahelyet teremtők. Kérem, bízzon bennünk.
Mi teljesen pénz nélkül vagyunk, Isten kívül minket senki sem befolyásol, és ami nemzeti, Budafoki, Nagytétényi stb. érték azt meg fogjuk őrizni.

Szívélyes üdvözlettel:
Varga Péterné
AQP elnök

az ötpárti koalíció jelöltjének válasza

2014. február 24. hétfő

 • Loading Quotes...
 • Zöld kitekintés

  Levegõminõségi elõrejelzés
  Zöld könyvek,
  kiadványok

  Fitoland
  zöldek.lap
  zoldek.lap.hu
  Budafok-Tétény - cégek és apróhirdetés